Srbija šalje samo jedno ime u Evropu – ime koga se odrekla, a da ga nije ni čula

© Foto : FK PartizanFilip Holender
Filip Holender - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Filip Holender će biti jedini predstavnik srpske fudbalske Superlige na predstojećem Evropskom prvenstvu – rođeni Kragujevčanin biće deo reprezentacije Mađarske i sa pravom se nada značajnoj ulozi u tom timu.
Fudbaler beogradskog Partizana, u koji je prošle godine stigao kao pozajmljeni igrač iz švajcarskog Lugana, nedavno je dobio stalan posao u redovima crno-belih, koji se nadaju njegovim dobrim partijama na Evropskom prvenstvu, ne bi li podigli i svoj rejting.
A Holender već podiže rejting Srbije, njegove države koja se nije potrudila da ga zadrži, a istovremeno nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo, u već čuvenoj utakmici protiv Škotske u Beogradu.
​U Partizanu je igrao kao napadač, za Mađarsku kao levo krilo, čak i kao krilni bek, a karijeru je startovao u rodnom Kragujevcu, u školi fudbala Fitnes, odakle su potekli i Filip Kostić, Đorđe Rakić, Danko Lazović, da bi od 2007. do 2009. godine nosio dres Radničkog.
Pre gotovo 12 godina Holender je otišao u Mađarsku, postao je član Honveda gde je igrao za mlađe kategorije i postepeno krčio put do velike scene, daleko od očiju matične države, koja nije ispratila njegov uspon.
„Kada sam stigao u Mađarsku mislio sam da nikada neću uspeti da naučim taj jezik“, rekao je svojevremeno Holender.
Došao je na mala vrata, ideja njegove porodice je bila da se preseli u Mađarsku i to u ekipu Honveda, gde je ponikao Ferenc Puškaš, jedan od najboljih golgetera svih vremena.
„Bio sam usamljen u Mađarskoj, ali sam mogao da radim sa velikim trenerima i da postanem čovek. Osetio sam kako izgleda boriti se za opstanak i kako izgleda biti šampion. Dogodile su mi se neverovatne stvari“, govorio je Holender.
Poziv reprezentacije Mađarske je prihvatio, Srbija ga nije zvala, a nova država mu je uz dobrodošlicu i priliku da napreduje ponudila i svoj pasoš, kao jedan vid potvrde njegovih kvaliteta.
Godinama kasnije, Holender će dobiti priliku da predstavlja Mađarsku na Evropskom prvenstvu, ali i Srbiju, na već neki način, kao jedini fudbaler iz Superlige Srbije.
„Velika je čast za svakog fudbalera da sa svojom reprezentacijom može da igra na Evropskom prvenstvu. Tada se ne postavlja pitanje možeš li, već se jednostavno to podrazumeva, pre svega, kao čast i nagrada za dobre igre“, rekao je Holender nedavno za sajt Partizana.
Holender će imati priliku da se suoči sa velikim rivalima, pošto će Mađarska igrati u Grupi F protiv Francuske, Nemačke i Italije.
„Sa najboljim ekipama smo u grupi, daćemo sve od sebe i videćemo na kraju šta će biti. Bitno je da mi igramo naš stil igre i da uživamo u tome, a na kraju ćemo videti šta možemo da uradimo.To jesu najjače ekipe, ali ne želim da razmišljam o tome na taj način, već isključivo o nama i na koji način možemo da im otežamo situaciju, što više i kroz svaku utakmicu. Moje mišljenje je da je Francuska jedan od favorita za osvajanje, ali opet, u fudbalu nikad ne znaš šta može da se desi…“
Srbija je, nažalost, ostala Filipova neispunjena želja, kao što je Srbiji plasman na Evropsko prvenstvo.
„Srbija ima fantastične igrače, kao što sam u više navrata rekao. Imaće uspehe u budućnosti, siguran sam u to“, optimističan je Holender, koji pred sobom ima velike zadatke, da predstavi svoju sadašnju državu, svoju matičnu državu, rodni grad i klub, beogradski Partizan, kada već srpski fudbaleri nisu uspeli da izbore mesto među elitom evropskog fudbala.
► Italija držala čas fudbala, svet bruji o Ronaldovom trku /video/
► Srbija nije uspela da pobedi Jamajku
► Kremlj o spornom ukrajinskom dresu: Sačekati zvaničnu reakciju UEFA
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala