Rusija: Spremni smo da radimo sa Amerikom na novoj bezbednosnoj jednačini

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusija
MIP Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Rusija je spremna da radi sa Sjedinjenim Američkim Državama na novoj „bezbednosnoj jednačini“, ali više neće biti moguće raditi u koordinatnom sistemu u kome su zemlje radile dugi niz godina, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Trebalo bi da shvatimo da je protok vremena u današnjoj fazi razvoja međunarodnih odnosa mnogo veći od svega onoga na šta smo navikli. Nećemo moći dalje da radimo u tom koordinatnom sistemu u kome smo radili dugi niz godina“, rekao je Rjabkov.
Prema njegovim rečima, „čini se kao da je juče produžen sporazum START 3, a već su na pomolu izbori za Kongres u SAD, i odbrojavanje do petogodišnjeg produženja Sporazuma o ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja ide veoma brzo“.
„Potrebno je, ne gubeći vreme, sa maksimalnom energijom, fokusirano raditi na tome kako bismo dobili neku novu, savremenu konfiguraciju u sferi kontrole naoružanja, pronaći odgovor ne samo na pitanje da li postoji šansa za smanjenje napetosti, nego i na to od čega bi trebalo da se sastoji nova bezbednosna jednačina u našim odnosima? Mi u Rusiji smo spremni za taj posao“, ističe ruski diplomata.
Kako je istakao, Rusija poziva administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da odgovorno pristupi pitanju normalizacije odnosa sa Moskvom.
„Nemam odgovor na pitanje da li će nakon ovog kontakta lidera (SAD i Rusije) biti moguće da se obezbedi stabilan trend rešavanja problema, normalizacije naših odnosa, ali ruska strana teži ka tome. U tome je suština tih zadataka koje pokušavamo da rešimo u ovom segmentu, i pozivamo Bajdenovu administraciju da se podjednako odgovorno, energično kao i mi uključi u rešavanje tih zadataka“, poručio je Rjabkov.
Prema njegovim rečima, ruska strana se nada da će predstojeći sastanak predsednika Rusije i SAD u Ženevi 16. juna doneti odgovore na mnoga pitanja.
Sporazum o strateškom naoružanju, koji je potpisan 2010. godine, a stupio na snagu 2011. godine, jedini je sporazum o ograničenju naoružanja između Moskve i Vašingtona koji je na snazi. Početkom februara Rusija i SAD produžile su sporazum bez izmena i dopuna za pet godina – do 5. februara 2026.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala