Rusija: Nije isključeno dalje pogoršanje odnosa sa Amerikom

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da nije isključeno dalje pogoršanje odnosa sa SAD, ali je naglasio da će ruska strana uložiti maksimalne napore da se to ne dogodi.
„Rizici su ozbiljni i upravljanje krizama u našim odnosima ostaje na dnevnom redu“, precizirao je diplomata.
Kako je dodao, ozbiljno dostignuće samita predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena može biti formiranje okvira za budući rad na kontroli naoružanja.
Takođe je podsetio da još ima vremena do samita i da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da u tom periodu maksimalno sarađuje sa Amerikancima kako bi se povećale šanse za pozitivan ishod samita i kako bi se stvorila optimalna platforma za dogovor lidera o konotroli naoružanja i, „možda, drugim pitanjima“.
Moskva je, ističe Rjabkov, spremna da već dan nakon samita predsednika SAD i Rusije u Ženevi uspostavi normalan rad ambasada, ako takvu želju pokažu i Sjedinjene Američke Države.
„Više puta smo predlagali i prethodnoj i sadašnjoj američkoj administraciji da napravi nešto korisno u toj oblasti. Ako se i ne obnovi u potpunosti rad tako da ljudi mogu putovati jedni kod drugih, održavati događaje, onda bar ne smanjivati te sićušne mogućnosti koje još ostaju u toj sferi. Zasad nema odgovora, ali postoji razumevanje da je neophodno početi od toga“, istakao je Rjabkov.
Kako je dodao, Rusija i Sjedinjene Američke Države formirale su impresivnu tematsku agendu, a za Moskvu je važno da čuju njen stav.
„Govoreći o novoj bezbednosnoj jednačini, mi uključujemo u nju i nove tehnološke faktore... Formirana je impresivna tematska agenda sa SAD, mi ćemo raditi na tome. Za nas je važno da nas čuju, jer i sa tim postoje određeni problemi“, precizirao je Rjabkov.
Samit Putina i Bajdena planiran je za 16. jun u Ženevi.
Pročitajte još:
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala