„Radijacija na KiM bila veća nego u Nagasakiju“: Kolika je odšteta za žrtve osiromašenog uranijuma?

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Boksi / Ostaci bombi sa osiromašenim uranijumom koje su korištene tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine
Ostaci bombi sa osiromašenim uranijumom koje su korištene tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Prva srpska tužba protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma stigla je u središte alijanse u Briselu. Advokat Srđan Aleksić, koji je podneo tužbu govorio je o visini odštete koju bi mogli da dobiju oštećeni, dok je italijanski advokat Anđelo Tartalja naglasio da je na Kosovu i Metohiji bila veća radijacija nego u Nagasakiju.
Advokat Srđan Aleksić, koji je podneo tužbu, kazao je da će se u septembru znati da li će to da prihvate, ili će sud na osnovu dokaza koji su dostavljeni pokrenuti postupak, odnosno u slučaju presude da stupi na snagu odluka da se to naplati. 
Deca se igraju na uništenom tenku u Klini tokom bombardovanja 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Ovo ne može da se zaustavi: Tužba zbog bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom stigla u NATO
Stručnjaci svetskog glasa utvrdili su da postoji uzročno-posledična veza sa uticajem osirumašenim uranijumom, kazao je Aleksić u razgovoru za TV Prva.
“Smatram da bi i država trebalo da pomogne”, istakao je on i naveo da je tražio da klijent bude oslobođen sudskih taksi, jer je lečenje tih ljudi skupo.
On je naveo da bi minimum odštete trebalo da bude 100.000 evra po osobi, i istakao je da su vojnici koje je italijanski advokat Anđelo Tartalja branio dobili ukupno između 700.000 i milion evra.
Tartalja, koji je pred italijanskim sudovima dobio odštetu za gotovo 200 vojnika iz te zemlje koji su se razboleli nakon što su na Kosovu i Metohiji bili izloženi osiromašenom uranijumu, spreman je da pomogne u srpskoj tužbi.
"Dobili smo više od 200 presuda koje su dokazale da sje osiromašeni uranijim utiče na ambijent i da je toksična materija. Tamo je bila veća radijacija nego u Nagasakiju. Sa Aleksićem želim isto da uradimo u Srbiji", kazao je Tartalja.
"Ne radi se samo o raku, već o sličnim bolestima kao što su bolesti štitne žlezde. To su sve teške bolesti", istakao je on.
Kako ističe, problem sudskih troškova je ozbiljan, jer one osobe koje su bolesni srečava da uđu u sudske procese. 
 Anđelo Fjore Tartalja - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Ekskluzivno: Italijan koji je dokazao vezu između NATO bombi i kancera: Srbija na potezu /video/
Govoreći o ostalih 500 slučajeva koje vodi, kaže da NATO negira krivicu.
“Njih (vojnike) niko ne upozorava da će biti u ambijentu koji je zatrovan. U svakoj državi se negiraju pretnje na zdravlje i ne čudi me da se i to dešava i u Srbiji”, kazao je Tartalja i dodao da visina naknade zavisi od toga koliko ima naslednika porodice oštećene strane, kao i težina bolesti, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala