Putin: Kako Rusija da reaguje ako Ukrajina uđe u NATO?

© Sputnik / Sergeй Ilьin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da bi neko trebalo da razmisli o tome kako bi Rusija trebalo da reaguje na širenje NATO-a prema ruskim granicama, o tome šta se može smatrati „crvenom linijom“, kao i kakve bi bile posledice pridruživanja Ukrajine NATO-u.
„Zamislimo da Ukrajina postane članica NATO-a. Vreme leta raketa od Harkova recimo, ili, ne znam, Dnjepropetrovska do centralnog dela Rusije, do Moskve smanjiće se na sedam do 10 minuta. Da li je to za nas crvena linija ili ne?“, upitao je Putin.
Istovremeno je naveo drugi primer – razmeštanje ruskih raketa na Kubi, kada je vreme leta raketa do Vašingtona 15 minuta, a da bi rakete doletele za sedam do 10 minuta trebalo bi ih postaviti kod severne granice Meksika ili južne granice Kanade.
„Da li je to crvena linija za SAD ili ne?“, precizirao je ruski lider.
Kako kaže, neko bi trebalo da razmisli o tome.
„Da razmisli o tome kako bi trebalo da reagujemo na to što se predlaže i o čemu se razgovara (pristupanje Ukrajine NATO-u)“, ocenio je Putin.
Rusija ne zna kako teče razgovor Kijeva i Vašingtona o mogućnosti pristupanja Ukrajine NATO-u, rekao je Putin, istakavši da ne deli mišljenje sa onima koji se podsmevaju ideji pridruživanja Kijeva toj organizaciji.
„Što se tiče predloga povezanog sa stupanjem ili planom o stupanju Ukrajine u NATO – da , znam, vidim komentare naših analitičara, vidim reakciju naših medija, naših političara. Svi se pomalo podsmevaju predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, govore da je to sve govorkanje, ništa tu neće biti, i tako dalje. Ja imam drugačije mišljenje. Već sam govorio kako je došlo do širenja NATO-a, i već sam rekao da nas niko nije pitao“, istakao je ruski predsednik.
Istovremeno je podsetio da je Zapad jednostavno ignorisao sve zabrinutosti Moskve.
„Mislim da je to jedna od verzija. Mi ne znamo kako je zapravo tekao razgovor.Sada američki partneri govore da nisu ništa obećali ni Ukrajini, ni ukrajinskom rukovodstvu, uključujući i predsednika Vladimira Zelenskog. Odakle mi to znamo? Može se zamisliti da se razgovara o planu stupanja Ukrajine u NATO, u svakom slučaju niko ne govori 'ne'“, precizirao je ruski predsednik.
Putin ističe da je pre, tokom razgovora o toj temi sa bivšim američkim rukovodiocima, više puta slušao da je NATO otvorena organizacija.
Takođe je dodao da postoje formalna ograničenja, ali da nema nikakvih garancija da Ukrajine neće stupiti u NATO. 

Širenje NATO-a – važno pitanje za bezbednost Rusa

Kako je rekao, NATO stavlja svoje geopolitičke interese iznad interesa drugih zemalja, uprkos odnosima s njima.
Takođe je dodao da je problem širenja NATO-a osetljivo pitanje sa stanovišta bezbednosti Rusa, istakavši da su odnosi sa Alijansom pre toga bili u potpunosti prihvatljivi.
„Što se tiče širenja NATO-a, približavanje infrastrukture NATO-a ruskim granicama izuzetno je važna stvar za bezbednost Rusa i Rusije, stanovnika naše zemlje“, rekao je ruski lider.
Takođe je podsetio na takozvana dva talasa širenja NATO-a na istok.
„To se događalo kada nije bilo Krima, nije bilo nikakvih događaja nakon državnog prevrata u Ukrajini, Odnosi između Rusije i kolektivnog Zapada, SAD, bili su ravnopravni, sasvim prihvatljivi, ako ne i partnerski u bukvalnom, pozitivnom smislu te reči. Ipak, sve naše takozvane zabrinutosti prosto su bile ignorisane“, istakao je Putin.
Prema njegovim rečima, preliminarni usmeni sporazumi, „pali su u zaborav“.
„Ne želim da koristim teške reči, ali prosto ih je bilo briga za naše interese i sve“, ocenio je ruski lider.

Ukrajinci koji neće u NATO – pametni

Ankete pokazuju da je najmanje 50 odsto stanovnika Ukrajine protiv pridruživanja zemlje NATO-u – to su pametni ljudi, izjavio je Putin.
„Govorim bez ikakve ironije, ne zato što su drugi glupi, nego zato što oni koji to ne žele shvataju da ne žele da se nađu na liniji vatre, ne žele da budu moneta za potkusurivanje i topovsko meso“, ocenio je ruski lider.
Države članice NATO-a su na samitu u Bukureštu 2008. godine potvrdile da Gruzija i Ukrajina imaju pravo na članstvo u Alijansu i pritom su to pitanje odložile na neodređeno vreme.
U poslednjih nekoliko meseci ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je još jednom pokrenuo pitanje članstva države u NATO-u. Prema njegovim rečima to je jedini put okončanja sukoba u Donbasu. Kremlj je na ovo odgovorio da bi takvi koraci samo pogoršali unutrašnje probleme Ukrajine, a za stanovnike samoproglašenih republika pridruživanje Alijansi je apsolutno neprihvatljiva perspektiva.
Zašto Putin veruje da će se Sjedinjene Američke Države raspasti kao Sovjetski Savez pogledajte u autorskoj emisiji Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala