Poslednje zeleno svetlo za kovid pasoš: Primena od 1. jula

© Depositphotos.com / Toa55Tzv. kovid pasoš – ilustracija
Tzv. kovid pasoš – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Evropski parlament podržao je uvođenje digitalnih kovid sertifikata kako za građane EU tako i za državaljanje trećih zemalja.
U Evropskoj komisji za Tanujug kažu da je Srbija već zatražila prihvatanje srpskih digitalnih sertifikata u zajednički evropski sistem.
Usvojeni paket mera predviđa da će sve države članice EU prihvatati potvrde o vakcinaciji, negativnom rezultatu testa ili oporavku od kovid infekcije, što treba da olakša slobodno kretanje unutar EU, dovede do postepenog ukidanja ograničenja na koordinisan način i doprinese ekonomskom oporavku.
Digitalni zeleni sertifikati bi trebao da počnu sa primenom 1. jula 2021. godine i da važe 12 meseci.
Evropski parlament podržao je predlog da se sertifikati izdaju besplatno od strane nacionalnih vlasti zemlja članica i da budu dostupni u digitalnom i papironom obliku koji će imati Ku-Ar kod.
Poslanici u Evropskom parlamentu insistiraju da države EU neće moći da nametnu dodatna ograničenja putovanja nosiocima sertifikata – poput karantina, samoizolacije ili testiranja – „ukoliko nisu neophodni i proporcionalni radi zaštite javnog zdravlja“.
Sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).
Na državama članicama je da odluče da li će prihvatiti i sertifikate za vakcine odobrene u skladu sa nacionalnim procedurama odobrenja ili za vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela za hitnu upotrebu.
U EP napominju da sertifikati treba da olakšaju kretanje unutra EU, ali da neće biti i preduslov za slobodno kretanje i da se neće smatrati putnom ispravom.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala