Otpad bukti, vatra se širi: Zastrašujući snimak iz Kovina /video/

Gori deponija u Kovinu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Noćas oko tri sata posle ponoći deponija u Kovinu ponovo se zapalila, a snimci požara uznemirili su građane.
Nakon obećanja da će problem biti rešen, ovog puta situacija još gora, piše RTS.
Tokom noći na deponiji je ponovo izbio požar, a na snimku koji je dostavljen redakciji RTS-a vidi se kako otpad bukti a vatra se širi.
Građani koji žive na samo dvadesetak metara od deponije uplašeni i zabrinuti zbog mogućih posledica.
Delom grada koji se nalazi u blizini deponije tokom prepodneva se širi oblak dima, a meštani se žale i na smrad.
Podsetimo, početkom marta kada je izbio požar, nadležne komunalne službe počele su da đubre odvoze na regionalnu deponiju u Pančevu, kako je i predviđeno planom o upravljanju otpadom iz 2018. godine.
Kako kažu građani koji žive u blizini deponije, otpad jedno vreme jeste bio odvožen u Pančevo, ali je posle nekoliko nedelja ponovo počeo da se odlaže na gradsku deponiju.
Požar koji je noćas izbio na deponiji u Kovinu posledica je ljudskog faktora, zbog čega je opština Kovin podnela krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.
Ona je dodala da je na zahtev Ministarstva nedavno urađen kompletan i detaljan snimak deponije, na osnovu kojeg je utvrđeno da nema zapaljivih gasova koji bi mogli da dovedu do požara.
Vujović je dodala da je Ministarstvo obezbedilo video-nadzor za praćenje stanja na deponiji, kao i sredstva za njeno zatvaranje i rekultivaciju koja će moći da budu iskorišćena kada se pronađe adekvatno rešenje za odlaganje otpada iz opštine Kovin.
„Na naše insistiranje, u martu ove godine, deponija je zatvorena, a otpad je privremeno preusmeren na regionalnu deponiju u Pančevu. Nakon što je utvrđeno da gasovi nisu uzrok požara na deponiji u Kovinu, lokalna samouprava je odlučila da otpad ponovo odlaže na svojoj teritoriji do izgradnje transfer stanice, koja je rešenje za otpad iz opštine Kovin, ali i preduslov za sanaciju ove nesanitarne deponije“, rekla je Vujović.
Ministarka je naložila lokalnoj samoupravi da pojača inspekcijski nadzor na deponiji, dok se ne steknu uslovi da se ona trajno zatvori i sanira, na čemu se intenzivno radi, saopštilo je Ministarstvo.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala