Otkriveni pčelari iz Srbije čiji med sadrži ostatke antibiotika

© Sputnik / Lola ĐorđevićU Srbiji se sprovodi velika akcija otkrivanja lažnog meda
U Srbiji se sprovodi velika akcija otkrivanja lažnog meda - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
U uzorcima meda dva pčelara čiji je proizvod bio spreman za izvoz u Italiju pronađeni su ostaci antibiotika – čak 14 puta veći od granice propisane domaćim pravilnikom, saopšteno je iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).
"Pogon „Naš med” isključio je ova dva pčelara iz planiranog kontingenta za izvoz, a novi zbirni uzorak biće poslat na još jednu analizu u Floramo u Italiji. Ukoliko rezultati budu dobri, med će biti otkupljen od pčelara, homogenizovan i isporučen krajnjem kupcu", navode iz SPOS-a. 
Med - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Najveća akcija otkrivanja lažnog meda u Srbiji: Prvi rezultati šokantni – puni rafovi falsifikata
Predstavnici ovog udruženja su prošle nedelje saopštili da su u poslednjoj, od ukupno šest pošiljaka za izvoz u Italiju, u uzorcima meda pronađeni zabranjeni sulfonamidi zbog čega su pokrenute vanredne kontrole.
Kako kažu iz SPOS-a, primena antibiotika u pčelarstvu je apsolutno zabranjena i godinama rade na uspostavljanju sistema kvaliteta domaćeg meda.
Pre desetak godina u 30 odsto uzoraka ovog proizvoda koji je iz Srbije stizao do laboratorije u Bremenu sadržalo je ostatke makar jednog antibiotika, a danas je drugačije. To pokazuje i ovaj primer da su od 125 tona koji je u poslednjih šest meseci izvezen u Italiju (samo u jednom šleperu je med 40 proizvođača) sporni bili samo uzorci dva proizvođača iz Svilajnca i Gornjeg Milanovca.
"U jednom su pronađeni ostaci sulfametazina, a kod drugog pčelara ostaci sulfametoksazola i u oba slučaja reč je o količinama koje višestruko premašuju granicu od 0,1 mikrograma po kilogramu. Neka ovaj primer posluži i ostalim pčelarima koji potpuno besmisleno koriste antibiotike u pčelarstvu po preporukama iz zastarelih knjiga. Laboratorijske analize su sve preciznije iz godine u godinu i otkrivaju na hiljade puta manje količine nego što je bio slučaj pre samo nekoliko godina, te nema šanse da se prisustvo antibiotika ne otkrije", poručuju iz SPOS-a.
Uzorci su kontrolisani u Institutu za higijenu i tehnologiju meda u Beogradu, koji ima najbolju laboratoriju u Srbiji za ispitivanje prisustva sulfonamida. Institut je, navode u SPOS-u, nepobitno utvrdio koji pčelari imaju ova dva sulfonamida u svom medu i u skladu sa ugovorom na njihovom zvaničnom sajtu su objavili rezultate i imena proizvođača.
"Smatramo da je vreme da se ne samo u pčelarstvu, nego i u industriji hrane generalno otvoreno govori o tome ko ne poštuje propise. Pčelari koji su koristili antibiotike, a onda su takav med ponudili pogonu učinili su to svesno nanoseći štetu koju će sada morati da nadoknade. Postoji mogućnost i da je antibiotik došao u košnicu „sa strane” mada je u ovom slučaju reč o visokim koncentracijama, pa je to malo verovatno. Naša dužnost nije da utvrđujemo poreklo antibiotika, već samo da med koji ih sadrži uklonimo iz kontingenta koji plasiramo na tržište, a pošto smo po Zakonu o bezbednosti hrane dužni da o utvrđenom nalazu obavestimo nadležne državne organe (Upravu za veterinu Ministarstva poljoprivrede), na njima je dalji postupak", objašnjavaju iz ovog saveza. 
Lečenje pčelinjim proizvodima je rusko Ministarstvo zdravlja zvanično priznalo kao granu medicine još 1959. godine.   - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
U američkom medu otkriven radioaktivni izotop nastao pre 60 godina
U lečenju pčela nije dozvoljena upotreba antibiotika. Ipak pčelarstvo i proizvodnja meda, prema mišljenju stručnjaka, suočavaju se sa brojnim izazovima, pa tako i sa sve češćim korišćenjem antibiotika kako bi se sprečile infekcije pčela uzrokovane patogenim mikroorganizmima. Ostaci ovih lekova mogu se naći u medu i 315 dana posle njegovog izvrcavanja, a u prerađenom polenu prisustvo se detektuje za šest godina, piše "Politika".
Kako su za ovaj list ranije govori stručnjaci iz ove oblasti, upotrebom ovih lekova pčelari sebi čine zlo, jer se ni za jedno oboljenje pčela danas ne preporučuje njihovo korišćenje. Poznato je da antibiotici takođe mogu da dospeju u med i usled prskanja voća i to se dešava i u drugim zemljama i pored stalnih edukacija pčelara i čestih kontrola. Stručnjaci smatraju da će se to i dalje događati sve dok postoji mogućnost da pčelari sami mogu da dođu do antibiotika i da ga upotrebe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala