Agresija i novi hladni rat: Na Kosmetu postoji teroristički potencijal /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićOkrugli sto "Agresija NATO na SRJ 1999. i novi hladni rat"
Okrugli sto Agresija NATO na SRJ 1999. i novi hladni rat - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Na Kosovu i Metohiji postoji teroristički potencijal koji može u svakom trenutku da se aktivira, izjavio je danas general policije i jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma Obrad Stevanović.
On pojašnjava da se rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN daje mogućnost za povratak 1.999 pripadnika vojnih i policijskih snaga Srbije, a ne 999 kako se često govori, prenosi Tanjug.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOkrugli sto "Agresija NATO na SRJ 1999. i novi hladni rat"
Okrugli sto Agresija NATO na SRJ 1999. i novi hladni rat  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Okrugli sto "Agresija NATO na SRJ 1999. i novi hladni rat"
Na konferenciji „Agresija NATO na SRJ i novi hladni rat“, obeleženo je 22 godine od završetka NATO bombardovanja i potpisivanja Kumanovskog sporazuma, za koji general Stevanović kaže da nije potpisan sa NATO već sa predstavnicima UN.
„Rezolucijom 1244 mandat vojne misije KFOR je neograničen sve dok Savet bezbednosti UN ne odluči drugačije“, kaže Stevanović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGeneral Obrad Stevanović
General Obrad Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
General Obrad Stevanović
Predstavnik Srbije na pregovorima u Rambujeu Nikola Šainović naveo je da se 1998. godine radilo na jačanju samouprave na Kosmetu i omogućavanju da se Albanci obrazuju na svom jeziku.
Kaže da se situacija kretala ka uspostavljanju dogovora sa albanskim predstavnikom Ibrahimom Rugovom, ali da se sve ubrzo promenilo, kada je, kako navodi, zapad počeo da podržava teroriste tzv. OVK.
„Sada se želi da se političari, koji su izašli iz OVK, pošalju u Hag i na taj način počisti radikalizam, a onda da na njihovo mesto dođu umereni političari, ali te umerene snage su, nakon 20 godina, istrošene“, kaže Šainović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srpskog nacionalnog saveta dr Momčilo Vuksanović
Predsednik Srpskog nacionalnog saveta dr Momčilo Vuksanović  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Predsednik Srpskog nacionalnog saveta dr Momčilo Vuksanović
Šainović navodi da su odredbe koje sadrži Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN tadašnjoj delegaciji SRJ bile donja crta u pregovorima u Rambujeu i postavlja pitanje zašto te uslove nisu dali već tada, nego je usledilo bombardovanje SRJ.
Na konferenciji je bilo reči o posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma bačenog tokom NATO bombardovanja i da Srbija posle Češke i Poljske ima najveću stopu smrtnosti od malignih bolesti.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDanica Grujičić
Danica Grujičić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Danica Grujičić
Upravo ovaj podatak iznosi profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu Danica Grujičić, ocenjujući da se protiv tadašnje SRJ vodio hemijski rat.
„Na našu zemlju bačeno je 15 tona zabranjenog osiromašenog uranijuma i to je prava ekološka katastrofa“, rekla je Grujičićeva, ukazujući da je NATO bombardovao i hemijska postrojenja i da je to svojevrstan primer ekocida.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala