Okončan dizel skandal u Nemačkoj, rezultat - skoro 300 miliona evra

CC0 / Pixabay / Folksvagen
Folksvagen - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Nemački proizvođač automobila „Folksvagen“ je sa svojim bivšim čelnicima, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna, postigla nagodbu od 288 miliona evra u vezi sa skandalom "dizelgejt".
Na ime nagodbe, iz „Folksvagenovog“ programa osiguranja od odgovornosti direktora i zvaničnika biće isplaćeno oko 270 miliona evra, a u to je uključeno i poravnanje sa bivšim direktorom Audija Rupertom Štadlerom, prenosi agencija Rojters.
Nagodba još treba da bude odobrena na godišnjoj generalnoj skupštini kompanije 22. jula.
„Folksvagen“ je krajem marta saopštio da će tražiti odštetu od Vinterkorna i Štadlera zbog kršenja dužnosti vođenja brige prema zakonu o akcijama korporacije.
„Folksvagen“ je zaključio da je Vinterkorn prekršio svoju dužnost, jer nije u potpunosti i dovoljno brzo razjasnio okolnosti u vezi sa upotrebom nezakonitog softvera u nekim dizel motorima prodatim na tržištu Severne Amerike između 2009. i 2015. godine, preneo je B92.
Kao deo dogovora, Vinterkorn i Štadler platiće 11,2 miliona evra, odnosno 4,1 milion evra.
Bivši član Upravnog odbora "Audija" Štefan Knirš je pristao da plati milion evra, a bivši član Upravnog odbora Poršea Volfgang Hac 1,5 miliona evra, saopštio je „Folksvagen“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala