Lavrov o samitu Putina i Bajdena: Za tango je potrebno dvoje, ide teže kad neko igra brejkdens

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je nadu da će američka strana sagledati greške iz prošlosti prilikom pripreme za samit predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena.
„Nadam se da će oni koji se bave Ruskom Federacijom oceniti delovanje, interese i stav Rusije i na kraju krajeva, naše crvene linije, kao i da će raditi na greškama iz prošlosti i odbiti da vodi dijalog isključivo sa pozicije pretendovanja na hegemoniju u međunarodnim pitanjima“, rekao je Lavrov tokom obraćanja na forumu „Primakovska čitanja”.
Prema rečima ministra inostranih poslova Rusije, zvanična Moskva je zainteresovana za pozitivne rezultate predstojećeg sastanka ruskog i američkog predsednika. Međutim, kako kaže, za tango je potrebno dvoje.
„Bićemo zainteresovani za pozitivne rezultate samita. Ali, kako kaže izreka, za tango je potrebno dvoje, a ako neko igra brejk-dens, to se verovatno već teže realizuje“, izjavio je Lavrov.
Istovremeno, šef ruske diplomatije je rekao da ne postoje prevelika očekivanja i iluzije o probojima na sastanku Putina i Bajdena.
Ne gajimo nikakva prevelika očekivanja niti iluzije da će doći do nekih proboja, ali postoji objektivna potreba za razmenom mišljenja na najvišem nivou o tome kakve pretnje Rusija i Sjedinjene Američke Države vide kao dve najveće nuklearne sile“, objasnio je on.
S tim i vezi, dodao je da je sam faktor predstojećeg razgovora dvojice lidera 16. juna u Ženevi važan i da Moskva podržava želju za dijalogom.
Normalizacija rusko-američkih odnosa moguća je samo ako se poštuju principi ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemešanja u međusobne unutrašnje stvari. To su neophodni uslovi ne samo za održavanje normalnog, predvidljivog i stabilnog dijaloga, već je važno i za eliminisanje nagomilanog konfrontacionog raspoloženja između naših zemalja. Bićemo spremni za takav iskren razgovor“, rekao je ruski ministar.
Takođe je rekao i da još uvek ne postoji usaglašena agenda za Putinov i Bajdenov sastanak.
„Uzgred budi rečeno, za samit nema neke usaglašene agende na papiru. Sa Amerikancima smo jednostavno nabrojali teme kojih planiraju da se dotaknu obe strane, i tako postupamo i ovog puta. Rad se nastavlja, nema još mnogo čekanja, mislim da će uskoro sve biti razjašnjeno“, dodao je ministar.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala