Kako su Karađorđevi i Miloševi junaci oslobodili Srbiju od osmanske vlasti

© Istorijski muzej SrbijeDivanhana kneza Miloša Obrenovića
Divanhana kneza Miloša Obrenovića - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
U Konaku kneza Miloša u Topčideru 10. juna će biti otvorena nova stalna postavka, koja prikazuje napore i iskušenja pokretača Prvog i Drugog srpskog ustanka, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija, Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, kao i oslobađanje od viševekovne osmanske vlasti i jačanje moderne srpske države u drugoj polovini 19. veka.

Najznačajnije bitke Karađorđevih junaka

U prizemlju Konaka, nakon uvodnog opisa položaja i načina života Srba i drugog nemuslimanskog stanovništva u Osmanskom carstvu, prikazan je Prvi srpski ustanak, kao i događaji i međunarodne okolnosti koje su mu prethodile, saopšteno je iz Istorijskog muzeja Srbije.
U ovom delu su predstavljene najznačajnije bitke Karađorđevih junaka: pobede na Mišaru i Deligradu, oslobođenje Beograda 1806. godine, bitke na Čegru, Varvarinu i Loznici, ali i odnos velikih sila prema ustanku i njegov slom.

Stvaranje moderne srpske države

Sprat Konaka je posvećen događajima Drugog srpskog ustanka i predvodniku ustanika Milošu Obrenoviću, tvorcu moderne srpske države, njegovom učvršćivanju na vlasti, dobijanju autonomije i sukobima s ustavobraniteljskom opozicijom.
© Istorijski muzej SrbijePortret kneza Miloša, Jozef Grandauer
Portret kneza Miloša, Jozef Grandauer - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Portret kneza Miloša, Jozef Grandauer
U prostorijama na spratu su takođe predstavljeni Miloševa supruga kneginja Ljubica i vladarski naslednici iz dinastije: knez Mihailo, kralj Milan i kralj Aleksandar Obrenović, nakon čijeg ubistva 1903. u Majskom prevratu, ova važna dinastija silazi s istorijske scene.
Na spratu se nalazi orijentalna soba za razgovor i odmor, takozvana Divanhana, i reknstrukcija prvobitnog enterijera sobe kneza Miloša Obrenovića.

Od oružja znamenitih srpskih ustanika do remek-dela srpskih umetnika

Stalna postavka pruža posetiocima jedinstvenu priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika – Hajduk Veljka, Tanaska Rajića, Pop Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih.
© Istorijski muzej SrbijeDetalj sa nove stalne postavke u Konaku kneza Miloša
Detalj sa nove stalne postavke u Konaku kneza Miloša - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Detalj sa nove stalne postavke u Konaku kneza Miloša
Među njima se izdvajaju izdvajaju Karađorđeva zastava i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme, u koju spadaju jatagan belosapac, pištolj kremeljak, ledenica, fišeklija s prikazima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija, kao i dolama kneza Miloša i odeća kneza Mihaila Obrenovića u kojoj je ubijen u atentatu u Košutnjaku 1868. godine.
Postavku upotpunjuju originalna platna poznatih slikara poput Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera.

Topčiderski park – omiljeno izletište nekadašnjeg Beograda

Konak je podigao knez Miloš 1831. godine u Topčideru, tadašnjoj periferiji Beograda. Po svojoj strukturi, neoklasicističkim elementima na fasadama i unutrašnjoj dekoraciji u stilu „turskog baroka”, građevina spada u reprezentativne rezidencije kakve su se u to vreme podizale širom Osmanskog carstva.
Tipično za bogate privatne rezidencije, i Konak kneza Miloša je glavnom fasadom okrenut ka vrtu, odnosno Topčiderskom parku, koji, kao prvi planski uređen park u Srbiji, u drugoj polovini 19. veka postaje omiljeno beogradsko izletište.
© Istorijski muzej SrbijeKonak kneza Miloša u Topčideru
Konak kneza Miloša u Topčideru - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Konak kneza Miloša u Topčideru
Ispred Konaka, zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nalazi se čuveno stablo platana, spomenik prirode, koje je zasađeno u vreme Obrenovića. Stablo platana, po lepoti i dimenzijama spada među najlepša i najveća u Evropi i predstavlja jedan od najznačajnijih istorijskih i hortikulturnih spomenika Beograda.
Novu stalnu postavku će sutra u 11.00 sati, nakon uvodnih reči direktorke Istorijskog muzeja Srbije Dušice Bojić i naučnog savetnika u Istorijskom institutu Radomira J. Popovića, otvoriti savetnik za kulturu predsednika Srbije Dejan Savić.
Autori izložbe su Vladimir Merenik, Katarina Marković i Dragana Vidović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala