Još 76 preduzeća čeka privatizaciju: Šta je realno i šta će biti u ponudi u junu

CC0 / Pixabay / Fabrika - ilustracija
Fabrika - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Sredinom ovog meseca, posle duže pauze, biće oglašena privatizacija 14 preduzeća za koja postoji interesovanje investitora, kažu u Ministarstvu privrede. Kada je o poslednjim većim prodajama reč, nadzor je pokazao da su "Galenika", Luka Novi Sad i PKB uspešno privatizovani. Na spisku "neudomljenih" i dalje je 76 preduzeća.
"Ali je realno da prodamo negde između 20 i 30 preduzeća, to pre svega zavisi od rešavanja nekih imovinsko-pravnih i finansijskih problema tih preduzeća", kaže za RTS Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.
Kada je pre dve godine prodata Luka Novi Sad, ugovorna obaveza kupca bila je ulaganje 15 miliona evra, oni su najavili 35. U međuvremenu na dunavskoj obali je novi putnički terminal, lučki kran, potiskivač broda.
"Prošla godina prošla je za ‘DP Vorld‘ kao rekordna godina što se tiče pretovara, mi smo pretovarili 1,6 miliona tona, što je više nego ikada od kada Luka Novi Sad postoji", napominje Maja Antolović, izvršna direktorka "DP Vorld" Novi SAD.
"Galenika" je već izašla iz trogodišnjeg nadzora Ministarstva privrede.
"Na tržištima u regiji povećana je prodaja za jednu trećinu, dok je na tržištima Evrope, Bliskog istoka i Afrike izvoz dupliran. Proizvodnja je u ovom periodu povećana za 44 procenta", ističe Jelena Parojčić, izvršna direktorka HR, "Galenika".
Zoran Pantelić, predsednik UGS "Nezavisnost", "Galenika" kaže da su pre nekoliko dana potpisali novi kolektivni ugovor koji na kvalitetan način uređuje prava i obaveze zaposlenih i poslodavca, i sindikatima ostaje da u nekom narednom periodu rade na povećanju zarada.
Kupac PKB-a se obavezao na ulaganje od 30 miliona evra. U Ministarstvu kažu da su dve trećine već uložene.
"Ali će investiranje ‘Al dahre‘, već sada je utisak, prevazići ono što je ugovorna obaveza. Pararalelno sa ovim inveticijama, što su ugovorne obaveze, rade i fabriku lucerke, mimo ovog ugovora, čija je vrednost 30 miliona evra, obnovili su sistem melioracija i drenaže, zanovili matična stada sa preko 600 novih grla", dodaje Stevanović.
Korona je potpuno zaustavila privatizaciju, u međuvremenu je prodato samo nekoliko firmi u stečaju.
Među 14 preduzeća za koja se uskoro oglašava privatizacija su "Lasta", "Petrohemija", "Sever-trans", "Rudnik Kovin", "PIM Ivan Milutinović" i "Jugoslovensko rečno brodarstvo".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala