FBI u Srbiji: U akciji „Trojanski štit“ palo i 18 Srba

FBI - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U opsežnoj akciji „Trojanski štit“, sprovedenoj od strane FBI uz saradnju sa srpskim organima, uhapšeno je 800 mafijaša širom sveta, među njima 18 srpskih kriminalaca.
Pripadnici FBI poslednjih nekoliko dana nalaze se u Srbiji i sarađuju sa srpskim službama i prate komunikaciju mnogih istaknutih članova srpskog podzemlja. Od jula prošle godine intenzivno uključeni u najveću akciju i sve vreme prate komunikaciju srpskih kriminalaca preko kriptovane aplikacije „Anom“, koja im je lukavo podmetnuti. Uhapšeni kriminalci bavili su se trgovinom velikih količina narkotika, saznaje Blic.
U svetskim medijima juče je odjeknula informacija da je FBI u protekle dve godine preko lažne aplikacije pratio sve poruke kriminalaca koji su je koristili. Kriminalci su mislili da se dopisuju preko kriptovane aplikacije kojoj niko ne može da pristupi, ne sluteći da ju je napravio i preko svedoka-saradnika podmetnuo FBI.
U ovoj akciji do sada je uhapšeno više od 800 osumnjičenih za dilovanje droge, planiranje likvidacija i brojnih drugih teških krivičnih dela, a zaplenjeno je preko 48 miliona dolara, što u gotovini što u kriptovalutama.

Neviđena akcija FBI

FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu „Anom“, koju koriste kriminalci širom sveta, kako bi prikupljao poruke koje razmenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost. Kada je „pala“ aplikacija „Skaj“, koja je prvobitno bila najzastupljenija među kriminalcima, FBI je iskoristio trenutak i preko saradnika u podzemlje, najpre Austrije, podmetnuo „Anom“ i „prodao“ je kriminalcima kao najzaštićeniju mrežu za komunikaciju. Ni ne sluteći šta se dešava, više od 10.000 kriminalaca iz preko 90 zemalja skinuli su aplikaciju „Anom“, a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Nemačke, Španije i Srbije.
Za dve godine je, kako je saopšteno, prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci.
Kriptovane aplikcije za komunikaciju sa pripadnicima klana koristila je kriminalna grupa koju je predvodio Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, ali i svi pripadnici kavačkog kalan, na čelu sa Radojem Zvicerom i Slobodanom Kašćelanom!

Kako je funkcionisao „Anom“

„Anom“ je jedino mogao da bude instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. Kako prenose svetski mediji, s tih telefona nije bilo moguće obavljati pozive niti slati mejlove, a komunikacija se vršila isključivo porukama između onih koji su takođe imali ovu aplikaciju. Pa je tako bilo potrebno da kriminalac poznaje drugog kriminalca kako bi uopšte mogao da dođe do telefona sa ovom aplikacijom.
Pročitajte i:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala