EU produžava antiruske sankcije: Ograničenja Krimu još godinu dana

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo Evropske unije na sedištu Evropskog parlamenta u Briselu
Logo Evropske unije na sedištu Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Stalni predstavnici zemalja Evropske unije dogovorili su se na sastanku da će sankcije zbog „nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja“ biti produžene za još godinu dana, saopštio je neimenovani izvor u EU. Ta odluka će zvanično biti odobrena 18. juna na ministarskom nivou.
„To pitanje su odobrili stalni predstavnici EU, a odluka će biti usvojena 18. juna na sastanku Saveta ministara ekonomije i finansija EU“, rekao je on.
Antiruske sankcije bile su među tačkama dnevnog reda sastanka stalnih predstavnika koje nisu zahtevale diskusiju. Sledeći korak je tehnička procedura za odobravanje restriktivnih mera od strane država članica EU i njihovo konačno usvajanje.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Ruski MIP: Rusija neće tražiti ukidanje sankcija
Odluka će stupiti na snagu nakon objave u službenom glasniku EU najkasnije do 23. juna.
Podsetimo, sankcije zbog „nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja“ predviđaju ograničenje ekonomskih odnosa EU sa tim ruskim regionima. Poslednji put su produžene pre godinu dana do 23. juna 2021. godine. Konkretno, fizičkim licima i organizacijama u EU zabranjeno je da uvoze proizvode iz Krima i Sevastopolja. Ograničenja se primenjuju i na trgovinu, turizam, kao i ulaganja u brojne ekonomske sektore regiona.
Pored „krimskih“ sankcija EU protiv Rusije, uvedene su i personalne sankcije „zbog podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, na snazi su i ekonomske sektorske antiruske sankcije koje važe do 31. jula 2021. godine.
Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se nakon što je Krim postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom, privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, na pitanje Krima je definitivno stavljena tačka.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala