Bugarski ulagači stižu u Srbiju, lokacija za prvu investiciju već poznata

© Sputnik / Aleksandar MilačićAuto-put Beograd-Zagreb
Auto-put Beograd-Zagreb  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Vrlo brzo ćemo u Srbiji videti dve nove investicije iz Bugarske, izjavio je danas ambasador Željko Jović. Prema njegovim rečima, to je konkretan rezultat privrednog foruma u Sofiji u organizaciji Ambasade Srbije.
Jović je rekao da je na forumu u utorak učestvovalo 30 kompanija iz Bugarske i sedam iz Srbije, a nakon plenarnog dela održani su direktni sastanci među predstavnicima kompanija na kojima se razgovaralo o poslovnim idejama.
"Iz toga su proistekla tri-četiri dogovora koja će uskoro da budu formalizovana, a već imamo najavu da će dve bugarske firme vrlo brzo da investiraju u Srbiji, od kojih jedna u Šimanovcima", izjavio je ambasador Jović za Tanjug.
On je dodao da postoje srpske kompanije koje već imaju razvijen biznis u Bugarskoj, i da su one tokom foruma razgovarale s bugarskim partnerima o daljem jačanju svojih kapaciteta i plasmana roba u susednoj zemlji.
Ambasador Jović je naveo da se razgovaralo o saradnji u domenu IT tehnologija, proizvodnji i distribuciji laboratorijske i medicinske opreme, mašinske industrije, sektora prehrambene i tekstilne proizvodnje i energetike.
"Ja sam sve učesnike zamolio da vrlo brzo dobijemo konkretne rezultate razgovora, jer je bila praksa i ranijih godina da imamo ovakve forume, ali da nakon toga nema konkretnih dešavanja", naveo je Jović.
Srpska strana, rekao je ambasador, podsetila je na nedavni sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Rumena Radeva u Dimitrovgradu kada je dogovoreno da Srbija dodatno uloži u infrastrukturno opremanje industrijske zone Pirot, a da Bugarska tu dovede svoje investitore.
"Mi smo tu industrijsku zonu u dobroj meri opremili, a predsednik Vučić je obećao bugarskoj strani da će je dodatno pripremiti za investitore. Radev je najavio da će bugarska zvanična delegacija sa ministrom ekonomije doći u Dimitrovgrad kako bi se razmotrile mogućnosti da se što hitnije otvore pogoni, čime bi se pomoglo pre svega bugarskoj nacionalnoj manjini, ali i svima drugima koji tu žive", rekao je Jović.
Ambasador Srbije u Sofiji je naveo kako je tokom poslovnog foruma održan i sastanak predstavnika Naučno-tehnološkog parka iz Niša i Tehno-parka iz Sofije na kome je pripremljen teren za potpisivanje nekoliko važnih ugovora o saradnji koji će da regulišu ulaganja dveju strana u obe države.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala