Bugarski Atlantski savet: Obustaviti sve letove aviona koje je popravljao „neprijatelj NATO-a“

© Sputnik / Vladimir AstapkovičMigovi-29
Migovi-29 - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Atlantski savet Bugarske poziva da se obustave svi letovi na bugarskim avionima MiG-29 koje je ranije održavala kompanija „MiG“ u Rusiji.
Kako je saopštila organizacija, Vlada bi pre svega trebalo da dostavi javnosti izveštaj o tome sa kojim se problemima suočavala Bugarska tokom realizacije ugovora o popravci svojih lovačkih aviona u Rusiji.
Prema rečima predstavnika Saveta, to se tiče kašnjenja ruske strane kada je reč o realizaciji ugovora, kao i „moguće nekvalitetne popravke i žalbe“ od strane Bugarske.
U Atlantskom savetu kažu da je za javnost važno pitanje kako je bugarska strana kontrolisala popravke.
„Kakve su garancije da smo mogli smatrati pouzdanim i razumnim takozvana 'produženja roka trajanja' naših borbenih aviona u fabrikama u zemlji koja NATO i Bugarsku smatra svojim neprijateljem?“, navodi se u objavi.
Istovremeno pozivaju na obustavljanje letova na avionima koji su remontovani u Rusiji.
„Potrebno je obustaviti sve letove avionima „MiG-29“ koje je remontovala ruska vazduhoplovna korporacija 'MiG' do razjašnjenja uzroka incidenta! Hitno započeti detaljnu proveru kvaliteta remonta aviona MiG-29 i uključiti u nju eksperte iz država NATO-a i država-partnera Alijanse“, poručuju iz Atlantskog saveta Bugarske.
Podsetimo, bugarski Mig-29 srušio se tokom vežbe iznad Crnog mora, a vežba „Šabla 2021“, u kojoj učestvuju i lovci srpske avijacije, je prekinuta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala