Bajden: Želim da Putinu i Kini pošaljem signal da su Amerika i Evropa - jedinstvene

© AP Photo / Andrew HarnikPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden, koji se sprema da krene na prvu inostranu turneju od stupanja na dužnost, kaže da želi da pošalje signal Rusiji i Kini da su Amerika i Evropa jedinstvene.
Prva tačka njegove turneje je Velika Britanija gde će učestvovati na samitu G7, a nakon toga će se sastati i sa rukovodstvom NATO i EU u Briselu, a zatim 16. juna sledi samit s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
„Jačanje alijanse. Da Putinu i Kini bude jasno da su Evropa i Amerika čvrsto povezane“, rekao je Bajden neposredno pred poletanje za Veliku Britaniju.
On je priznao i da ne zna da li će oni njegov ruski kolega uspeti da postignu razumevanje kada je reč o pitanju sajber bezbednosti, ali da će to biti tema njihovih razgovora.
Zastave NATO-a SAD - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Stoltenberg i Bajden saglasni: Sa Rusijom i obuzdavanje i dijalog
Podsetimo, samit Putina i Bajdena biće održan 16. juna u Ženevi.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je ranije da Bajden započinje turneju „sa pozicije sile“.
On je takođe rekao i da Amerika na predstojeći susret lidera SAD i Rusije ne gleda kao na ohrabrenje, već kao na deo odbrane američkih interesa i vrednosti koje su od „životne važnosti“.

Berlin se nada novim odlukama u sferi razoružanja

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova podržava napore u cilju postizanja novih odluka u sferi politike razoružanja i računa da će to biti tema o kojoj će razgovarati Bajden i Putin.
„Rekli smo američkim kolegama da, ako bude samita Bajdena i Putina, na agendi onda bude i pitanje razoružanja. Kada je reč o nuklearnom razoružanju Amerika i Rusija su nam potrebne“, rekao je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala