Bajden priprema plan za globalnu vakcinaciju

© AP Photo / Evan VucciDžil i Džo Bajden pred polazak u Evropu
Džil i Džo Bajden pred polazak u Evropu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden objavio je da priprema globalni plan vakcinacije zbog globalne nestašice vakcina. On je to uradio neposredno pred polazak na sastanak G7 i Londonu, ali nije objavio detalje plana.
„Imam plan i objaviću ga“, rekao je Džozef Bajden neposredno pre nego što je ušao u predsednički avion kojim je krenuo na prvo međunarodno putovanje otkako je preuzeo predsedničku funkciju.
Zvaničnici u Beloj kući nisu mogli da daju detalje o Bajdenovom planu, prenosi „Njujork tajms“.
Bajdenov koordinator za borbu protiv virusa korona Džefri Zajents, koji je zadužen za globalnu vakcinaciju, saopštio je da će predsednik SAD iskoristiti „impuls“ američke kampanje vakcinacije da bi pokrenuo „svetske demokratije da globalno reše krizu, uz vođstvo Amerike na putu ka kreiranju arsenala vakcina koje će biti suštinski važne u globalnoj borbi protiv kovida-19“.
Bajden je prošle nedelje rekao da će SAD poslati 25 miliona doza vakcina ovog meseca zemljama na Karibima, u Južnoj Americi, južnoj i jugoistočnoj Aziji, Africi, kao i palestinskim teritorijama.
Vakcina Fajzer/Biontek u bočici - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Farmaceutske kompanije odgovorile Bajdenu: Neka bogati dele sa siromašnima
To je prvi kontigent od očekivanih 80 miliona doza, koje Bajden namerava da pošalje do kraja juna u druge zemlje. Tri četvrtine tih vakcina biće distribuirane preko Kovaksa, a ostale će se koristiti u urgentnim krizama na mestima kao što su Indija, Zapadna Obala ili Gaza.
Bajden je, kako navode američki mediji, pozvao i na međunarodni sporazum o intelektualnoj svojini kada su u pitanju vakcine, čemu se snažno protive farmaceutske kompanije, ali i pojedine evropske zemlje.
SAD su do sada vakcinisale 52 odsto stanovništva, ali je brzina vakcinacije drastično opala od sredine aprila, pa Bajdenova administracija pokušava da sprovede novu strategiju za dostupnost vakcina i za podsticanje onih koji se nisu vakcinisali da to učine. Uprkos tome, veliki broj doza vakcina u SAD mogao bi da propadne zbog isteka roka trajanja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala