Vlada Hrvatske o presudi Mladiću: Zašto u presudi nema zvaničnika Srbije

© Flickr / Coralie FerreiraHrvatska zastava
Hrvatska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Vlada premijera Andreja Plenkovića pozdravila je danas pravosnažnu presudu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora, ali je nezadovoljna što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Srbije.
Iz hrvatske vlade je saopšteno da je, kako navode, "ovom presudom Mladić konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovečnosti i povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskoreni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine".
Vlada je, navodi se, izrazila "nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava".
Vlada je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo zbog toga što "Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gde je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini".
"Nadamo se da će ova presuda doneti barem delimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica", navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala