Hrvate su kaznili zbog „Za dom spremni“, ako ne kazne Ukrajinu – nastaće katastrofa

© REUTERSsporni Dres Ukrajine
sporni Dres Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Goran Grbović, legendarni jugoslovenski košarkaš, u razgovoru za Sputnjik najoštrije je osudio nove dresove reprezentacije Ukrajine, koji na grudima imaju iscrtan Krim, kao i nacionalistički slogan „Slava Ukrajini! Slava junacima!“. Direktor „Beogradske arene“, ističe da je u pitanju politička provokacija, koju poredi sa hrvatskim „Za dom spremni“.
Pravu buru, ne samo u svetu fudbala, već generalno, izazvao je dres fudbalske reprezentacije Ukrajine sa obrisom Ukrajine koja uključuje i Krim, a Goran Grbović, legendarni košarkaški as, nema dilemu da bi Evropska kuća fudbala morala pod hitno da reaguje.
Brifing oficialьnogo predstavitelя MID RF M. Zaharovoй - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Zaharova kritikovala novi dres ukrajinske fudbalske reprezentacije: Potezi očajnika
„Ovo je sportsko politička, u stvari politička provokacija. To je definitivno iz prostog razloga, jer ako oni za ovo koriste sport koji je najgledanija stvar na planeti, to je onako jedna degutantna poruka svima koji imaju takve pretenzije. I kod nas ima problema. Pa, zamislite kada bi svi slali slične poruke, počev od Katalonije i nepriznatog Kosova. Ovo je šlagvort koji nije primeren. Sport ne sme da se koristi za takve stvari. Mislim da krovna organizacija koja organizuje Evropsko prvenstvo, ne da ne bi smela to da dozvoli, već je to i za ozbiljne sanckije. Ako svako bude počeo da koristi sport za bilo kakvo ispoljavanje svog nezadovoljstva, to bi bilo katastrofalno. Rusi s pravom reaguju na tako nešto, što nema nikakvu pravnu, niti političku osnovu. Osim što je to čin koji nije primeren. U sportu se svašta dešavalo, ali uglavnom u publici, nije išlo toliko daleko da Fudbalski savez recimo dozvoli takvo ispoljavanje pretenzija, da to bude baš na dresu. Znam sigurno da se to nije događalo do sada“, izričit je Grbović u razgovoru za Sputnjik.
© SputnikGoran Grbović
Goran Grbović - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Goran Grbović
Svega tri dana ostala su do početka Evropskog prvenstva. I dalje se čeka da se UEFA zvanično oglasi po pitanju nezapamćenog skandala i teške provokacije Ukrajinaca, na koju je reagovao zamenik predsedavajućeg državne Dume, Dmitrij Svičev, koji je nazvao sportsku opremu „političkom provokacijom", zatraživši od UEFA da hitno zabrani taj dres. Sa tim se u potpunosti složio Goran Grbović. 
​„To je potpuno pravo Rusije, verovatno upućeno krovnoj organizaciji koja organizuje takmičenje. Ne samo Ukrajini, nego bilo kome na svetu ne sme da se dozvoli tako nešto. To je najgledaniji događaj na svetu, pored NBA plej-ofa, ali mislim da je to u ovom trenutku potpuno bespredmetno i nije dobro. Vi praktično dajete do znanja da, posle svih problema koji su se dogodili u Ukrajini, mogu da se aktiviraju demoni koji mogu da utiču i na druge zemlje da se služe takvim primerom. Rusija ima apsolutno pravo da skrene na to pažnju. Bilo bi zaista katastrofalno da sport počne da se koristi za političke ciljeve. To bi bio užas“, jasan je bivši košarkaš.
​Postoji opravdana bojazan da bi UEFA mogla da ostane nema na „slučaj“ ukrajinskih dresova. Ipak, Grbović ističe da reakcija ni po koju cenu ne bi smela da izostane. On podseća na slučaj kada su Hrvati bili na udaru zbog ustaškog poklika „Za dom spremni“.
„UEFA mora da reaguje, UEFA je rigorozna sa porukama navijača. Kada se dogodi tako nešto, uvek se kažnjavaju klubovi, a kamoli reprezentacija. Setimo se nacionalističkih pozdrava u Hrvatskoj i poruka 'Za dom spremni' – UEFA je kaznila reprezentativca (Josipa Šimunića). U šta bi se pretvorio taj cirkus kada bi UEFA ovo sada dozvolila. Ukrajinci su jednostavno iskoristili medijsku platformu za prikaz nekog nezadovoljstva. Meni je degutantno da uopšte pričam o zloupotrebi sporta u političke svrhe. To je katastrofalno! Posebno za te mlade ljude, polovina njih i ne zna o čemu se radi. Ali, eto, jednostavno, oni to stave na dres i to je transparentno. Znate, kada imate pregovore sa nepriznatim Kosovom, pa ode naša delegacija, a na zidu stoji mapa Kosova iza onog ko pregovara, naša delegacija daje primedbu, pa se to ukloni“, poručio je Goran Grbović.
► Rusi bi „grčki scenario“, Makedonci za prestiž, a Srbi pod tuđom himnom (1/4)
► Kremlj o spornom ukrajinskom dresu: Sačekati zvaničnu reakciju UEFA
► Četiri dana za 24 ekipe – od potcenjene Rusije, preko Hrvata „iz drugog plana“ do nervoznih favorita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala