Sudija Nijambe koja je bila protiv presude Mladiću: Naložila bih novo suđenje

© Foto : Youtube/Voices of the Tribunal: UNICTR/PrintscreenSudija Haškog tribunala Priska Matimba Nijambe
Sudija Haškog tribunala Priska Matimba Nijambe - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Žalbeno veće tribunala u Hagu odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića i potvrdilo mu presudu doživotnog zatvora, uz delimično suprotno mišljenje sudije Nijambe, predsedavajuće Žalbenog veća.
Zanimljivo je da je sudija Priska Matimba Nijambe po skoro svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog veća, te da je bilo po njenom, Mladićeve žalbe na skoro sve tačke optužnice bile bi prihvaćene.
Ratko Mladić u sudnici u Hagu na izricanju drugostepene presude - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Potvrđena doživotna kazna Ratku Mladiću /video/
Priska Matimba Nijambe je iz Zambije, a predsedavajuća je apelacionog Veća u slučaju Mladić. Pre deset godina, tačnije 2011. izabrana je za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.
„Suprotno stavovima većine članova Veća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao udruženi zločinački poduhvat prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć Armije BiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo „prisilno premeštanje“ doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom“, napisala je sudija Nijambe u izdvojenom mišljenju, prenose Novosti.
Ona je navela da bi, imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, „naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu“. Njeno izdvojeno mišljenje napisano je na šezdesetak strana, navodi „Blic“.
Sudija Nijambe, inače, jedna je od najuvažavanijih sudija ne samo u Zambiji, gde je bila sudija Visokog suda te zemlje od 2006, pa sve do penzionisanja 2015, stoji u njenoj biografiji.
Pored toga što je sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a ranije Haškog tribunala, bila je i pravni savetnik Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.
Bila je član sudskog veća na suđenju Zdravku Tolimiru, generalu Vojske Republike Srpske, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Srebrenici i Žepi, a kasnije je preminuo u Hagu. Nijambe je i tada izdvojila mišljenje i napisala obrazloženje na 36 strana zašto Tolimir nije kriv i da ga treba osloboditi po svim tačkama optužnice.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala