NATO objasnio zašto Arktik postaje sve interesantniji

CC BY 2.0 / Flickr / Gary Bembridge / Glečer Kalving na Arktiku
Glečer Kalving na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Klimatske promene zajedno sa aktivnostima Rusije i Kine povećavaju pažnju NATO-a za Arktik, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom izlaganja na vašingtonskom Atlantskom savetu.
Podsećanja radi, Atlantski savet je organizacija koja je u Rusiji proglašena kao nepoželjna.
„Topljenje leda, ujedno sa povećanim ruskim vojnim prisustvom i interesima Kine prema Arktiku, naravno, povećavaju i njegov značaj za NATO“, rekao je generalni sekretar NATO-a.
Protivbrodski raketni sistemi Bastion na ostrvu Aleksandrina zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Mediji: Amerika se sprema za „prvi arktički rat“
Stoltenberg je istakao da upravo zbog toga države-članice NATO-a sa sve većom pažnjom prate dešavanja na Arktiku i povećavaju prisustvo u tom regionu.
„Naši saveznici investiraju u nove mogućnosti, od vojnih aviona do patrolnih podmornica i svega što je neophodno kako bi nastavili da sprovode prisustvo u regionu“, naglasio je.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u više navrata skretalo pažnju na to da Arktik postaje sve pristupačniji usled klimatskih promena i topljenja leda i da se primećuje povećan broj prisustva oružanih snaga drugih zemalja.
Moskva je takođe mišljenja i da na Arktiku nema potencijala za konflikt, a samim nim ni izazova koji bi zahtevali povećano vojno prisustvo i to nearktičkih država.
Više o Arktiku i o tome ko ima pravo na njega pogledajte u videu iz emisije "Moj pogled na Rusiju":
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala