Stoltenberg i Bajden saglasni: Sa Rusijom i obuzdavanje i dijalog

© AP Photo / Virginia MayoZastave NATO-a SAD
Zastave NATO-a SAD - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom izjavio da su obe strane saglasne po pitanju dvostrukog prisupta prema Rusiji – i obuzdavanje i dijalog.
„Razgovarali smo o širokom spektru pitanja – Rusiji, Kini, međunarodnom terorizmu, sajber-pretnjama i klimatskim promenama“, rekao je on nakon pregovora.
Prema rečima Stoltenberga, on i Bajden su se složili sa dvostrukim pristupom prema Rusiji. Potrebno nam je obuzdavanje, odbrana, ali i dijalog sa Rusijom, rekao je šef NATO-a.
On je takođe pozdravio odluku američkog predsednika da se sastane sa liderima zemalja-članica NATO-a pre pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.
Člen Soveta Federacii Federalьnogo Sobraniя RF, predsedatelь komissii SF po informacionnoй politike i vzaimodeйstviю so sredstvami massovoй informacii Alekseй Puškov - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Ruski senator: Propao pokušaj NATO-a za dijalog i obuzdavanje Rusije
Dijalog sa Rusijom nije znak slabosti. Mi smo snažni i jedinstveni. Moramo da razgovaramo sa Rusijom. Čak i ako ne verujemo u bolje odnose sa tom zemljom, moramo da izađemo na kraj sa komplikovanim odnosima“, zaključio je Stoltenberg.
Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio da predsednik Džozef Bajden započinje svoju evropsku turneju „sa pozicije sile“. On je takođe rekao i da Amerika na predstojeći susret lidera SAD i Rusije Bajdena i Putina ne gleda kao na ohrabrenje, već kao na deo odbrane američkih interesa i vrednosti koje su od „životne važnosti“.
Istovremeno, stav Moskve je da je nedopustivo s Rusijom razgovarati s pozicije sile.
Sastanak Bajdena i Putina planiran je za 16. jun u Ženevi, a pre toga američki predsednik učestvovati na samitima sa EU i NATO.
Pogledajte kako je ruski predsednik Vladimir Putin odgovorio novinaru na pitanje o odnosu Rusije prema opoziciji, stranim agentima i medijskoj slobodi:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala