Stiže „Merkur“ — prvi ruski „nevidljivi“ brod

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaObuka vojne jedinice malog raketnog broda „Uragan“ u Sankt Peterburgu
Obuka vojne jedinice malog raketnog broda „Uragan“ u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Najnovija korveta projekta 20386 „Merkur“ biće prvi ruski brod u potpunosti izgrađen prema konceptu „stelt“ tehnologije, saopštila su dva neimenovana izvora, a prenose ruski mediji.
„Korveta 'Merkur' će biti prvi brod mornarice koji će dobiti radio-apsorbujući premaz duž cele spoljne površinske konstrukcije. Prema preliminarnim procenama, brod od stotinu metara odbijaće radio-signal poput malog čamca“, rekao je jedan od izvora.
Pored premaza u okviru „stelt“ koncepta, nadgradnja korvete imaće i poseban oblik. Na tim brodovima će maksimalno biti smanjen broj izbočenih delova i proreza, a biće korišćeni i razni kompozitni materijali i posebne boje.
Drugi izvor je potvrdio te informacije, dodajući da je planirano da se izvedu specijalna testiranja efikasnosti „stelt“ tehnologije ruskog „Merkura“.
Prema podacima sagovornika agencije, trup korvete je u potpunosti završen, a nadgradnje se trenutno prave.
Korveta projekta 20386 „Merkur“ je brod nove generacije zasnovan na projektu 20385, u kome će biti primenjen modularni princip naoružanja sa mogućnošću stacioniranja bespilotnih letelica. Porinut je 28. oktobra 2016. godine pod nazivom „Drski“, a planirano je da bude predat floti 2022. godine.
Brod će biti u stanju da pogađa neprijateljske brodove krstarećim raketama, da traži i uništava podmornice, kao i da pruža protivvazduhoplovnu odbranu i artiljerijsku podršku tokom desanta.
Inače, ranije su na ruskim brodovima korišćeni određeni elementi „stelt“ tehnologija, ali koncept nisko uočljivog broda još uvek nije sproveden u potpunosti.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala