SDA traži preimenovanje ulice Srđana Aleksića: Nije branio Bošnjake, prvi je nosio kokardu /video/

© Sputnik / Marijana KolakovićSarajevo panorama
Sarajevo panorama - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Odbornik najuticajnije bošnjačke partije SDA u Opštinskom veću Novi Grad Sarajevo, Tajib Delalić, tražio je brisanje imena ulice u ovoj opštini koja nosi naziv po Trebinjcu Srđanu Aleksiću.
Delalić tvrdi da Aleksić nije poginuo dok je branio Bošnjake, već da je nastradao u pokušaju vojne policije da zapleni njegovu tekstilnu robu kojom je trgovao jedan Bošnjak.
„Došli su pripadnici Vojne policije Republike Srpske i pokušali su da zaplene robu. Iz susedne kafane dotrčao je Srđan Aleksić i pokušao da se otimati za pantalone, u tom natezanju se srušio, udario glavom o trotoar, pao u komu i nakon nekoliko dana umro“, tvrdi Delalić koji je na sednici Opštinskog veća izneo navodno priču Srđanovog oca, preneo je sarajevski portal „Kliks“.
Prema Delaliću, Srđanov otac je to ispričao Safetu Ćerimagiću, kako se navodi, proteranom Bošnjaku iz Trebinja, koji sada živi u Švedskoj.
Delalić je, navodi se, rekao da mnogi trebinjski Bošnjaci mogu da potvrde da su prvu četničku kokardu videli upravo na Srđanu Aleksiću i da ju je on nosio u vreme najgoreg terora prema Bošnjacima ovog hercegovačkog grada.
Inicijativa je prosleđena komisiji Opštinskog veća, koja bi, kako se navodi, trebalo da ispita Delalićeve navode.
Portal je objavio i snimak sednice Opštinskog veća na kojoj je Delalić izneo ove tvrdnje.
A ko je bio Srđan Aleksić?
Amaterski glumac iz Trebinja i juniorski rekorder u plivanju, koji je u januaru pre 28 godina od pripadnika tadašnje VRS spasao komšiju i prijatelja Alena Glavovića, koji gotovo svake godine dolazi iz Švajcarske da poseti grob svog spasitelja, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala