Rusko Ministarstvo zdravlja: Vakcina „Sputnjik lajt“ namenjena za mlade

© Press-služba NII эpidemiologii i mikrobiologii im. N.F. Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "Sputnjik Lajt"
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Lajt - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
„Sputnjik lajt“ namenjen je uglavnom za vakcinisanje mladih ljudi protiv virusa korona, izjavio je zamenik ruskog ministra zdravlja Oleg Gridnjev.
„'Sputnjik lajt' je namenjen za omladinu, pre svega, za studente, jer ispitivanja pokazuju da se nakon jednokratne primene te vakcine stvara dobar imunitet kod mladih i visok nivo antitela“, rekao je Gridnjev.
Istovremeno, zamenik ministra zdravlja je izjavio da će za osobe vakcinisane protiv kovida 19 „Sputnjikom Ve“ (Sputnik Ve) nakon nekog vremena možda morati da se revakcinišu drugim prepratom.
Međutim, kako kaže, ispitivanja u toj oblasti su i dalje u toku.
„Dobro je što imamo i druge vakcine čija se proizvodnja povećava. Kako predviđaju naši naučnici, u budućnosti će, odnosno sledeće godine, možda biti potrebna revakcinacija drugom vakcinom, a ne 'Sputnjikom Ve'. Konkretno, imam u vidu 'KoviVak' ili 'EpiVakKoronu', ali ispitivanja na tom polju još uvek traju“, rekao je Gridnjev tokom govora u Državnoj dumi Rusije.
Kasnije je Ministarstvo zdravlja Rusije potvrdilo da se vakcine „Sputnjik Ve“ i „Sputnjik Lajt“ mogu efikasno koristiti za revakcinaciju, između ostalog i osoba koje su prvobitno primile te vakcine.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Prva komponenta vakcine „Sputnjika Ve“ je vakcina „Sputnjik lajt“, čija efikasnost iznosi 79,4 odsto 28 dana nakon imunizacije. Ta vakcina je registrovana u Rusiji 6. maja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala