Rusija upozorila Ameriku: Vojne vežbe „Arktički izazov“ su provokacija

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Ruska ambasada u SAD ocenila je kao provokaciju vojne vežbe „Arktički izazov“ (Arctic Challenge) koje su počele u ponedeljak i koje se izvode uz učešće Sjedinjenih Američkih Država.
 „Manevri 'Arktički izazov' uz učešće američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi su provokacija. Ne doprinose jačanju poverenja u Evropi. Te vežbe nisu u skladu sa izjavama Vašingtona da ne postoji alternativa obezbeđivanju stabilnog i mirnog razvoja arktičkog regiona“, navodi se u saopštenju ambasade na Tviteru.
​Podsetimo, ranije je saopšteno da su vazduhoplovne snage Finske, Norveške i Švedske počele da izvode jednu od najvećih vežbi sa borbenom avijacijom u Evropi „Arktički izazov“.
​U vežbe su, pored američkog vazduhoplovstva, uključeni i holandsko, britansko, nemačko i dansko vazduhoplovstvo, kao i avion velikog radarskog dometa za kontrolu taktičke avijacije E-3A AVAKS NATO.
Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu primetio da SAD povećavaju svoje vojno prisustvo na Arktiku. Prema njegovim rečima, vojno-političku situaciju u regionu komplikuje konkurencija vodećih zemalja sveta za pristup resursima i transportnim komunikacijama.
S tim u vezi, naglasio je da Rusija aktivno razvija Severnu flotu kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti i osigurala nacionalne interese.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala