Rusija u UN: Presuda Mladiću nastavak politizacije, Hag slep i gluv na zločine Albanaca

© Foto : Youtube/United Nations/PrintscreenGenadij Kuzmin
Genadij Kuzmin - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Zamenik ruskog ambasadora u UN rekao je na sednici SB o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Hagu da je ovaj mehanizam kao i Haški sud pre njega ušao u istoriju kao instrument za obračun. Kako je dodao, Mehanizam je nastavio isti ispolitizovani kurs kao i njegov prethodnik, a presuda protiv Ratka Mladića je nastavak te politizacije.
Zamenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin je rekao da je rat na Balkanu bio tragedija za sve strane, uništio je jednu državu i pokazao koliko je ranjivo međunarodno pravo, kao i koliko lako, u uslovima nekažnjivosti, zemlje NATO mogu da zaobiđu Povelju UN i počnu vojnu operaciju u trećoj zemlji.
Upitao je i da je li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasade, kao i zašto je Haški sud, a potom i Mehanizam, bio slep i gluv na zločine koje su počinili kosovski Albanci.
„Nisu postali instrument pomirenja, a razlog tome je uočljiv deficit pravednosti u presudama, napadi na jednu stranu i ćutanje o zločinima drugih“, rekao je Kuzmin.
Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika, rekao je ruski predstavnik, dodajući da presude nisu fer pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.
Rekao je i da Rusija traži sveobuhvatni nezavisni medicinski pregled Mladića.
„Rusija pridaje veliki značaj pitanju osiguranja ljudskih prava koji su u zatvoru, uključujući pravo na medicinsku pomoć. Savet bezbednosti je u Rezoluciji 2529 prošle godine posebno to naglasio. Bez obzira na to Rezidualni mehanizam ne smatra svrsishodnim da izveštava Savet bezbednosti o tome kako se ta prava realizuju“, rekao je ruski diplomata.
Podsetimo, Haški tribunal je potvrdio presudu Ratku Mladiću na doživotni zatvor.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić učestvuju u radu sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na dnevnom redu je predstavljanje izveštaja o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala