Rusija o „Severnom toku 2“: Isporuke gasa će krenuti šta god Vašinton uradio

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Rusija ne pridaje previše značaja izjavama zvaničnog Vašingtona da bi odluka o odustajanju od sankcija operatoru „Severnog toka 2“ mogla biti opozvana, isporuke gasa će ovim gasovodom krenuti bez obzira na dalje postupke Amerike, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
„Nismo obratili pažnju ni na najave da će Amerika popustiti po pitanju sankcija, samim tim ne pridajemo važnosti ni ovakvim izjavama. Mi ćemo uspeti da završimo izgradnju gasovoda, sankcije nam možda jesu zasmetale, ali nisu uništile projekat“, ocenio je on.
„Nezavisno od toga kakvi će biti naredni koraci Amerike, uskoro će krenuti isporuke gasa u korist jačanja energetske bezbednosti onih zemalja koje će taj gas dobijati“, naglasio je.
Rjabkov je kazao i da na predstojećim pregovorima predsednika SAD i Rusije Džozefa Bajdena i Vladimira Putina neće biti podignuto pitanje sankcija prema tom gasovodu – ruska politika u tom pravcu se neće menjati nezavisno od mišljenja Vašingtona.
„Nećemo razgovarati ni o kakvim uslovima, kriterijumima ili eventualnom popuštanju sankcija. Proći će vreme i, siguran sam, Amerika će shvatiti koliko je štetna, besmislena i beskorisna ta politika sankcija koju sprovodi ne samo po pitanju Rusije, već i drugih zemalja širom sveta“, dodao je on.
Podsetimo, državni sekretar SAD Entoni Blinken je sinoć izjavio da bi Amerika mogla da opozove odluku o odustajanju od sankcija operatoru „Severnog toka 2“.
Takođe je rekao i da je sa Nemačkom pokrenut dijalog o tome da se osiguraju kompenzacije Ukrajini zbog što će ta zemlja, kada „Severni tok 2“ bude proradio, izgubiti novac od tranzita gasa.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala