Predstavnik SVIFT-a: Rusiju neće isključiti iz sistema, objašnjenje je prosto

© Foto : SWIFTMeđunarodni bankarski sistem SVIFT
Međunarodni bankarski sistem SVIFT - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Međunarodni platni sistem SVIFT ne namerava da isključi Rusiju iz tog sistema, rekao je izvršni direktor Ruskog nacionalnog udruženja SVIFT (Rossvift) Roman Černov.
„Ne planiraju da nas isključe iz SVIFT-a. Zašto? Veoma je jednostavno – to nikome nije od koristi“, rekao je on u obraćanju Dumi.
Prva zamenica predsednika Centralne banke Rusije Olga Skorobogatova je sa svoje strane istakla da ni Centralna banke ne primećuje da postoji rizik da se takva situacija realizuje. Pritom je dodala da je Rusija, kako bi sebe zaštitila, formirala svoj Sistem za prenos finansijskih poruka.
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i obavljanje plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta.
U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema kao jedna od najoštrijih sankcija Zapada. 
Istovremeno, međunarodne političke institucije nemaju mogućnost donošenja takvih odluka. Kako što je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, SVIFT je privatna međunarodna organizacija.
Kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja banaka sa SVIFT-a, Rusija je stvorila svoj Sistem za prenos finansijskih poruka. Na ovaj sistem već je povezano stotine organizacija, uključujući oko 20 nerezidenta.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala