Poboljšana prognoza: Svetska banka predviđa stabilan rast ruske ekonomije

© Wikipedia / DrJungeSvetska banka
Svetska banka - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Svetska banka očekuje stabilan oporavak ruske ekonomije sa rastom od po 3,2 odsto u 2021. i 2022. godini, navodi se u izveštaju „Perspektive razvoja svetske ekonomije“.
„Predviđamo rast ruske ekonomije u 2021. godini za 3,2 odsto, čemu će doprineti jačanje unutrašnje potražnje i porast cena energenata... Oporavak će biti stabilan i u 2022. godini, porast BDP-a će iznositi 3,2 odsto usled slabljenja posledica pandemije i stabilizacije cena sirovina“, navodi se u dokumentu.
Kako ističu ekonomisti Svetske banke, na situaciju će vršiti pritisak geopolitička napetost, uključujući nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država, kao i povećanje kamatne stope Centralne banke Rusije sa istorijski niskih vrednosti.
Krajem maja Svetska banka je poboljšala prognoze kada je reč o porastu BDP-a Rusije u 2021. godini do 3,2 odsto, a u sledećoj godini očekuju isti porast. Taj osnovni scenario predviđa postepeno smanjenje broja obolelih od kovida 19. U martu su ekonomisti Svetske banke prognozirali da će BDP Rusije ove godine porasti za 2,9 odsto, a 2022. godine za 3,2 odsto.
Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su Sjedinjene Američke Države uvele do sada već više od 90 sankcija protiv Rusije, istakavši da sankcije nisu instrument koji funkcioniše kada je u pitanju Rusija.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala