Moskva: Svet posle pandemije neće biti globus NATO i EU

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMoskva: Ne bežimo od dijaloga s NATO, ali ...
Moskva: Ne bežimo od dijaloga s NATO, ali ... - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Svet posle pandemije virusa korona neće biti globus ni NATO, ni EU, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. Svet će, kako je dodao, biti višepolaran.
„Teško je govoriti o tome kakav će biti svet u periodu posle pandemije i kakve će lekcije izvući čovečanstvo, a posebno Evropa, pošto je još nismo prevazišli. Ali, uvek je korisno gledati u budućnost. Verujem da će se svi u ovoj sali složiti da će postpandemijska realnost biti višepolarna. Svet neće biti ni globus NATO, ni EU, u njemu će za države i narode postojati izbor kada je u pitanju pravac razvoja“, rekao je Gruško koji učestvuje na skupu „Primakovske večeri“.
Gruško je govorio i odnosu Rusije i NATO, istakavši da Moskva ne beži od dijaloga s NATO, ali da Alijansa ne prihvata predloge Rusije o deeskalaciji i odbija da uspostavi kontakte na vojnom nivou.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Zaharova odgovorila Stoltenbergu
On je komentarisao jučerašnju izjavu šefa NATO Jensa Stoltenberga da Alijansa čeka odgovor ruskih vlasti na predlog o održavanju sastanka Saveta Rusija-NATO.
„Prvo, ne bežimo od dijaloga i želeo bih da podsetim da je poslednji sastanak, održan 2019. godine, bio na inicijativu Rusije. Tada smo kao centralno pitanje na dnevni red postavili pitanje evropske bezbednosti – kako prevazići posledice jednostrane odluke Amerike da izađe iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa“, rekao je Gruško.
Kako je dodao, Rusija je spremna da razmotri pitanja povezana sa deeskalacijom ali teško da to može biti ozbiljan proces ako NATO ne donese odluku o ponovnom uspostavljanju normalnih kontakata na vojnom nivou, rekao je ruski zvaničnik.
Prema njegovim rečima, u vojnom smislu situacija u Evropi se pogoršava i to na veštački način. Hladni rat je trebalo da ostane u prošlosti, ali NATO nije bio u stanju da se prilagodi novoj realnosti u oblasti bezbednosti i vratio se izvorima, tj. neophodnosti zaštite svojih članica od pretnji sa istoka.
„I danas praktično nameće Rusiji agendu koja je trebalo da ostane tamo negde na granici 50-tih godina prošlog veka“, dodao je ruski zvaničnik.
 
Gruško je govorio i o odnosima Rusije i EU, istakavši da su zdravi odnosi u interesu i jednih i drugih. Ocenio je da su trenutni odnosi na najnižoj tački.
Takođe je istakao da će Rusija oštro reagovati na svaki pokušaj Zapada da vrši pritisak, pa i putem sankcija.
„Ako budemo nastavili da se suočavamo sa neprijateljskim ponašanjem, bilo da se radi o sankcijama ili pokušajima vojnog pritiska, mi ćemo, naravno, odgovoriti i oštro braniti svoje interese“, rekao je Gruško.
Pročitajte još:
 
.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala