Ko je Dadi – novi šef najpoznatije tajne službe na svetu?

© Creative CommonsMosad
Mosad - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
David Barnea, poznat po nadimku Dadi, postao je 13. šef najpoznatije tajne službe na svetu – izraelske obaveštajne agencije Mosad, nakon što je njegovom prethodniku Josiju Koenu krajem maja istekao mandat.
Novi direktor Mosada biće na čelu te tajne službe narednih pet godina i pred njim je suočavanje sa brojnim bezbednosnim izazovima, poput Hamasa na jugu i Hezbolaha na severu.
Prošlo je nedelju dana otkako je Josi Koen, bivši šef izraelskog Mosada, napustio mesto šefa tajne službe zemlje. Kruže glasine da će on karijeru nastaviti u političkim vodama, potencijalno u redovima stranke Benjamina Netanijahua ili osnivanjem svoje stranke, nakon što prođe kroz takozvani period „hlađenja“ od tri godine.
Koen će verovatno biti upamćen kao jedan od najboljih Mosadovih šefova. Pod njegovim rukovodstvom obaveštajna agencija je "upala" u iranski objekat 2018. godine i ukrala pola tone nuklearnih dosijea. 
Tajni agenti - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2021
Kako državne službe regrutuju „vojnike“ putem filmova i serija – Srbija nije izuzetak
Upravo sa Koenom na čelu, Izrael je uspeo da nabavi milione zaštitnih maski, kompleta za testiranje i druge neophodne opreme za suočavanje sa pandemijom virusa korona, u vreme kada su se druge zemlje borile da ne "potonu" u pandemiji. A upravo je on odigrao i ključnu ulogu u oblikovanju sporazuma o normalizaciji između jevrejske države i većeg broja muslimanskih 2020. godine.

Dadi - ljubazan, ali žestok

Sada će briga o izraelskoj bezbednosti preći na drugu osobu. David Dadi Barnea, 56-godišnji otac četvoro dece, bio je Koenov zamenik od 2019. godine i bilo je sasvim prirodno da preuzme mesto šefa tajne službe.
Kao što se o njegovim prethodnicima nije znalo mnogo, tako je i sada kada je reč o novom vođi jedne od najpoznatijih svetskih tajnih organizacija.
Barnea je služio vojsku u elitnoj jedinici izraelskih odbrambenih snaga „Sajeret Matkal“, posvećenoj specijalnim izviđačkim misijama. U to vreme bio je pohvaljen zbog svoje sposobnosti da brzo reaguje i razmišlja van okvira.
Nakon vojnog roka, studirao je i radio kao menadžer u jednoj izraelskoj investicionoj banci.
Tek 1996. godine se prijavio u Mosad, gde je u početku bio odgovoran za prikupljanje obaveštajnih podataka.
Od tog trenutka put ka vrhu bio mu je otvoren. Prema izveštajima, Barnea je primetio nekadašnji direktor Mosada Meir Dagan koji ga je i postavio na više pozicije u službi. Upravo ga je Dagan unapredio i prebacio u „Comet“, ogranak posvećen regrutovanju i operacijama tajne službe.
Daganov naslednik Tamir Pardo takođe je bio impresioniran Dadijem i ubrzo ga je unapredio u šefa odeljenja koje je pod njegovim vođstvom dobilo četiri državna priznanja, postigavši ono što niko pre njega nije uspeo.
Barnea opisuju kao ljubaznu i prijateljski nastrojenu osobu, koje se prema svima ophodi sa poštovanjem. On je inovativan, spreman na promene i čovek od akcije. Međutim, kada je reč o poslu i izraelskoj bezbednosti poznat je kao žestok, beskompromisan i spreman na sve.

Pretnje izraelskoj bezbednosti

Pred Barneom se nalaze brojni bezbednosni izazovi, a jedan od njih je Hamas, islamska grupa koja kontroliše pojas Gaze.
Tokom najnovije vojne akcije, koja je počela nakon raketnog napada Hamasa na Izrael, izraelske snage uništile su kilometre Hamasovih tunela i podzemne infrastrukture, vojnih skladišta i sedišta.
Mosad će, zajedno sa drugim bezbednosnim agencijama, morati da osigura da Hamas ne dopuni svoj arsenal, koji obično dolazi do pojasa Gaze preko egipatskog Sinajskog poluostrva. 
Mosad - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2019
Pet najznačajnijih operacija pripisanih Mosadu
Na severu će Mosad morati da se pozabavi sve većom pretnjom Hezbolaha, šiitske milicije povezane sa Iranom.
Iran je takođe dao Izraelu razlog za zabrinutost, posebno nakon ubistva Mohsena Fahrizadea, iranskog nuklearnog naučnika ubijenog krajem 2020. godine u napadu koji je pripisan Mosadu.
Barnea je svestan ovih i drugih izazova sa kojima se suočava njegova zemlja. Prema izraelskom zakonu, on ne može davati intervjue ili iznositi svoje stavove o tome kako planira da se bavi tim pitanjima, ali kada je premijer Benjamin Netaniahu odlučio da ga imenuje za tu funkciju, znao je da će biti spreman za taj posao, navodi Sputnjik internešenal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala