Hag ispunio stvarni i nepisani cilj: Da Srbi budu krivi za sve

© AP Photo / Peter DejongHaški sud
Haški sud - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Pravosnažnom presudom generalu Ratku Mladiću, Mehanizam u Hagu je još jednom pogazio međunarodno pravo jer se nije rukovodio dokazima, već svojim, ranije zacrtanim političkim ciljevima, stav je je Milorada Kojića, direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.
Kojić dodaje da je sud u Hagu pokazao da ciljeve koji su bili zacrtani u osnivačkim aktima, a prvi je da se dostigne pravda i pomirenje među narodima — definitivno nije ispunio.

Mehanizam u Hagu dokazao selektivnu pravdu

„Kroz čitav period rada i selektivan pristup, računajući i presudu generalu Mladiću, pokazali su da su u potpunosti odstupili od, samo na papiru, zacrtanih ciljeva. Očigledno je da su njihovi pravi ciljevi bili da rat u bivšoj Jugoslaviji okarakterišu na način da su Srbi isključivi i jedini krivci“, smatra Kojić.
On podseća na činjenicu da je srpski narod stradao kako u BiH, tako i na Kosovu, što je Haški tribunal zanemario i nije se bavio procesuiranjem odgovornih za zločine nad Srbima, već je uspostavljajući famozni udruženi zločinački poduhvat želeo da stavi teret odgovornosti na najviše političko i vojno rukovodstvo srpskog naroda.
„Međutim, ono što smo danas videli, jeste da u Žalbenom veću Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu nije bilo saglasnosti sudija kad je u pitanju presuda vezana za Srebrenicu i udruženi zločinački poduhvat. Imali su izdvojeno suprotno mišljenje sudije Nijambe, što na neki način potvrđuje da međunarodna zajednica nije mogla da utiče na sve sudije. Ali, očigledno je da su uticali na dovoljan broj sudija koji su potvrdili nakaradnu presudu o doživotnoj kazni“, zaključuje sagovornik Sputnjika.

Hag je genocid banalizovao

Komentarišući potvrđenu tačku o genocidu u Srebrenici koja se Mladiću stavlja na teret, Kojić kaže:
„Kroz taj famozni udruženi zločinački poduhvat Hag je potpuno banalizovao tumačenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, jer ne postoji nijedan dokument koji je izdat kao naredba, a samim tim i kao potvrđena namera da se uništi jedna etnička grupa od strane druge. Međutim, za sud u Hagu očigledno nije ni bilo potrebno da postoji dokument, već je bilo potrebno da se deo svetske politike uključi u tu presudu i da se Srbi okarakterišu kao genocidni“, uveren je Kojić.

Bošnjačko Sarajevo će „udariti“ na RS

Podsećajući na više puta pomenutu insinuaciju zvaničnog Sarajeva da je RS genocidna tvorevina te da je kao takvu treba ukinuti, naš sagovornik kaže da će bošnjačko političko Sarajevo sasvim sigurno pokušati da iskoristi presudu protiv generala Mladića za sprovođenje svojih ratnih ciljeva.
„Dakle, za stvaranje isključivo muslimanske BiH. Međutim, ono što formalno pravno treba da znamo, jeste to da Haški tribunal nije sudio i ne sudi kolektivitetima niti državama, već sudi pojedincima, što samo po sebi ne znači da Haški tribunal donosi ispravne presude“, napominje Kojić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala