Hag — šest doživotnih presuda, sve Srbi

© Sputnik / Radoje PantovićNovinari prate izricanje presude Ratku Mladiću iz pres-centra u Hagu
Novinari prate izricanje presude Ratku Mladiću iz pres-centra u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osnovan je 1993. godine, a do sada je odredio sedam doživotnih robija i na sve su osuđeni Srbi, ukoliko se u to ubroji ranije doneta prvostepena presuda Ratku Mladiću.
Mladić, koji je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina tokom rata u BiH, danas čeka pravosnažnu presudu. Na ovu presudu žalili su se i Mladićevi branioci.
Podsećanja radi, na doživotnu kaznu osuđen je pukovnik i načelnik bezbednosti Glavnog Štaba VRS Ljubiša Beara. Pored njega, ta presuda je izrečena bivšem ratnom načelniku Generalštaba Zdravku Tolimiru i načelniku bezbednosti Drinskog korpusa Vujadin Popović.
Na doživotni zatvor su osuđen i lider paravojne formacije Beli orlovi Milan Lukić, kao i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić.
© SputnikPresude Haga
Presude Haga  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Presude Haga
Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je, takođe, na doživotni zatvor u martu 2019. godine, a tu odluku donelo je Žalbeno veća Mehanizma za međunarodne krivične postupke, telo koje je nasledilo Haški tribunal. Karadžić je proglašen krivim za ratne zločine u Srebrenosti, zločina protiv čovečnosti...
Treba napomenuti da su Goran Jelisić i Milomir Stakić osuđeni na 40 godina zatvora.
Jelisić je osuđen a za ubijanje, mučenje i pljacku Muslimana i Hrvata u Brčkom i u logoru u brčanskoj luci u proleće 1992. godine.
Stakić je prvobitno osuđen na doživotni zatvor, ali je ta odluka preinačena, te je 2006. godine osuđen na 40 godina robije zbog istrebljenja, ubistva i progona.
Potporučnik i načelnik bezbednosti Zvorničke pešadijske brigade Drinskog korupsa VRS Drago Nikolić, predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić i bivši general Vojske Republike Srpske dobili su na 35 godina zatvora.
Sud u Hagu osudio je 16 srba na kaznu veću od 20 godina, a više od 100 osoba je osuđeno pred ovom ustanovom.
Treba napomenuti da je Hag oslobodio bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića za zločine nad Albancima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, kao i nekadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića. Kapetan Miroslav Radić takođe je oslobođen optužbi, kao i Vladimir Kovačević Rambo, kome nije moglo da se sudi zbog bolesti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala