Dodikova poruka Americi

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je nedavno imao neugodan razgovor sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom kojem je preneo da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv novi visoki predstavnik Kristijan Šmit, jer se njegovim imenovanjem na sednici Saveta za sprovođenje mira krši međunarodno pravo.
Dodik je naveo da mu je američki ambasador rekao, da je što se njih tiče, Šmit izabran i da misle da se u BiH treba usmeriti na „izgradnji funkcionalne BiH“.
„To funkcionalno znači unitarne BiH“, pojasnio je Dodik i dodao da je poručio sagovorniku da funkcionalne BiH neće biti.
Dodik je istakao da je nemoguće da jedna Amerika koja je napisala i sponzorisala Dejtonski sporazum ruši taj sporazum.
„Mi ćemo prihvatiti svakog legitimno izabranog visokog predstavnika i s njim sarađivati u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, rekao je Dodik za TV Hepi.
Savet za sprovođenje mira (PIC) nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao nemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji bio 12 godina, prenosi Tanjug.
Više o izboru visokog predstavnika, ali i o odnosu sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i drugim aktuelnim političkim temama nedavno je Dodik govorio u intervjuu za Sputnjik:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala