Ne, Novak nije prekršio pravila

© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Novak Đoković je tokom meča sa Lorencom Musetijem u osmini finala Rolan Garosa morao da ode do toaleta, na pres-konferenciji su ga pitali zašto, a na društvenim mrežama se pokrenula polemika o tome da li je prekršio pravila.
Đoković je prošao u četvrtfinale nakon što mu je Museti predao meč pri rezultatu 6:7, 6:7, 6:1, 6:0, 4:0.
Novaku je posle drugog seta bilo jasno da nešto u svojoj igri mora da promeni. Takođe, promena je bila potrebna i u nečemu što nema veze sa samim tenisom, pa se zaputio do toaleta...
„Promenio sam gaće, nisam uopšte koristio toalet, ako baš morate da znate. Dobro je 'restartovati' se mentalno, to sam doživljavao i u prošlosti“, rekao je Đoković posle meča.
Srpskom teniseru su promena donjeg veša i nešto duža pauza između setova značajno pomogli, pa je u nastavku okršaja sa mladim Italijanom na terenu bio „novi“ Novak.
Odlazak u toalet je najnormalnija stvar u teniskim mečevima, pogotovo onim na grend slemovima koji potraju tri ili više setova.
Ipak, pojedini mediji i navijači su posle Novakove izjave da toalet nije iskoristio iz nužde, već da bi promenio donji veš, u istoj videli – problem.
Novinarka Ana Mitrić je zbog toga bacila pogled na zvanični pravilnik i opovrgnula pomenute teorije.
Detalj sa meča Rolan Garosa između Đokovića i Sandgrena - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Amaterska greška zbog koje je „nastradao“ Federerov legat
„Igrač može da zatraži da napusti teren na razumno vreme kako bi otišao u toalet, promenio odeću ili uradi oba, ali ne i zbog bilo kojeg drugog razloga“, navodi se u Grend slem pravilniku.
Dodaje se i da bi pauza za toalet trebalo da bude napravljena u pauzi između setova, a da pauza za promenu odeće mora da bude uzeta u pauzi između setova.
U singlu svaki igrač ima pravo na jednu pauzu tokom meča u tri seta, odnosno na dve tokom meča u pet setova.
Novak će ponovo na terenu, a možda i u toaletu, biti u sredu, kada ga očekuje četvrtfinalni duel sa još jednim Italijanom, Mateom Beretinijem.
​► Đoković: Svidelo mi se što gubim, ali sam morao da se promenim
Sraman potez Nemca tokom meča sa Federerom /video/
Novakov ludački poen /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala