Bugarski političari negoduju: Proturska stranka krenula putem Albanaca na Kosovu

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Izjava lidera proturske stranke „Pokret za prava i slobode“ Mustafe Karadaja o tome da je otadžbina bugarskih Turaka – Turska izazvala je negodovanje mnogih bugarskih političara. Prema rečima kandidata za poslanika iz Bugarske socijalističke stranke Velizara Enčeva, izjava Karadaja pokazuje da je njegova stranka izabrala put Albanaca na Kosovu.
„Posle izjave Karadaja da je njegova otadžbina Turska, a Bugarska njegova zemlja, da li je Pokret za prava i slobode krenuo putem Albanaca na Kosovu za koje je otadžbina bila Albanija? Ako je Turska otadžbina Karadaja, a Bugarska njegova zemlja, da li (oblast na jugu Bugarske, koja graniči sa Turskom i Grčkom) Kirdžali čeka sudbina Severnog Kipra“, prokomentarisao je Enčev na Fejsbuku.
Karadaji je za vikend posetio Tursku gde se sastao sa predsednikom zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom i predsednikom Velike nacionalne skupštine Mustafom Šentopom. Na sastanku sa njim bugarski političar je nazvao Tursku svojom otadžbinom.
„Ta zemlja (Bugarska) je naša zemlja. Tamo nismo imigranti. Turska je naša otadžbina. Ostali smo u Bugarskoj nakon Osmanske imperije. Naša borba je usmerena na zaštitu našeg turskog identiteta, zaštitu našeg jezika, religije i običaja“, rekao je Karadaj u nedelju.
Predsednik Bugarske Rumen Radev je podsetio Karadaja da bugarske stranke ne mogu imati etničku i versku osnovu i pozvao ga je da preispita koncept „otadžbina“.
Bugarska stranka VMRO BND oštro je kritikovala izjavu Mustafe Karadaja i obećala je da će zbog toga organizovati protest 9. juna.
„Za nas, kao bugarske patriote, nedopustivo je kada lider registrovane stranke koja deluje na teritoriji Bugarske izađe sa izjavama koje dovode u pitanje nacionalni identitet i naš teritorijalni integritet“, saopštila je stranka.
Podsetimo, nakon rezultata parlamentarnih izbora koji su održani 4. aprila, Pokret za prava i slobode je četvrta po veličini stranka u Narodnoj skupštini Bugarske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala