Bugarski diplomata o američkim sankcijama: Ton prema nama biće još oštriji

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Sankcije koje su uvedene trojici bugarskih državljana nisu iznenađenje, smatra bugarski evroposlanik Radan Kinjev i navodi da su se izvršna vlast, specijalne službe i tužilaštvo pravili da ne vide korupciju, posebno kada je reč o bivšem poslaniku parlamenta, članu proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Deljanu Pejevskom.
Po mišljenju bugarskog evroposlanika i u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropskoj uniji su shvatili da pokušaji diplomatskog partnerstva, kako bi Bugarsku usmerili ka reformama, nisu uspeli i da bugarske vlasti odbijaju da se bore protiv korupcije.
Kinjev je naveo da SAD, u odnosu na EU, po pitanju kršenja zakona mogu delovati direktnije, što su i učinile i dodao da će sankcije SAD protiv Bugarske imati posledice i u Evropskoj uniji.
„Američka delovanja se odražavaju i na evropsku politiku i možemo očekivati da će ton prema Bugarskoj postati mnogo oštriji u narednim danima i nedeljama, to se posebno odnosi na status kvo u sudskom sistemu. Očekivao bih vrlo brzo i pretnju ukidanjem evropskih fondova“, izjavio je Kinjev u intervjuu bugarskom portalu „Tojest“.
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Predsednik Bugarske: Deset godina smo išli ka Evropi, a došli do Ugande i Sudana
Pokušaji borbe protiv korupcije u najvišim ešalonima vlasti u Bugarskoj nemaju uspeha, a specijalne službe i tužilaštvo promovišu korupciju i ne sprečavaju je, smatra bugarski poslanik Evropskog parlamenta. S obzirom na to da sada EU planira da realizuje svoj najveći program finansijske pomoći, postaviće se i pitanje korupcije u Bugarskoj. U protivnom će države-donori imati utisak da njihove vlade zapravo poklanjaju novac lokalnim lopovima i korumpiranim političarima.
„Mi kao bugarski i evropski poreski obveznici trebalo bi da budemo veoma zabrinuti“, naveo je Kinjev.
Podsetimo, američka ambasada u Sofiji je 2. juna objavila da je u okviru zakona Magnitski uvela sankcije trojici državljana Bugarske – preduzetnika Vasila Božkova, medijskog magnata i člana proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Deljana Pejevskog, kao i protiv bivšeg zamenika šefa Državne službe za tehničke operacije (jedna od obaveštajnih službi Bugarske) Ilka Željazkova.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala