Borelj: Nastaviti pritisak na Minsk, rusku podršku Belorusiji uzeti u obzir na sledećem samitu EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Evropska unija treba da nastavi pritisak na Belorusiju i da iskoristi sve sredstva podrške civilnom društvu u toj zemlji, rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borelj. On je ukazao i da je ruska podrška veoma važna Belorusiji i da će to biti uzeto u obzir prilikom razmatranja odnosa između EU i Rusije na sledećem samitu u Briselu.
Znamo da je ruska podrška veoma važna za Lukašenka. Evropski savet će to, naravno, uzeti u obzir kada sledeći put bude razmatrao odnose sa Rusijom“, rekao je on.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Lukašenko: Postupci Zapada prema Belorusiji ─ pritisak na Rusiju
Borelj je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta rekao da Unija treba da nastavi da pruža podršku beloruskim demokratskim snagama i da sankcije usmeri tako da budu fokusirane na predsednika Belorusije Aleksandar Lukašenka i njegovo okruženje, ali ne i obične građane.
„Ipak, nemoguće je napraviti kajganu bez jaja, moramo doneti mere koje će pogoditi belorusku privredu a istovremeno moramo da podržavamo civilno društvo, nezavisne medije, vladavinu prava, da podstičemo na slobodne i pravedne izbore. Znamo da smo veoma daleko od toga“, rekao je Borelj.
Evropska komisija predstavila je krajem maja Savetu EU plan od tri milijarde evra ekonomske podrške „budućoj demokratskoj Belorusiji“.
U Briselu su naglasili da je paket „kombinacija bespovratnih sredstava i zajmova za javne i privatne investicije“, a da će biti aktiviran „kada Belorusija krene u demokratsku tranziciju“.

Incident s prinudnim sletanjem u Minsk

Podsetimo, beloruskim avio-kompanijama je od 5. juna zabranjeno da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije. Kako je saopštio šef Evropskog saveta Šarl Mišel, od ponoći 5. juna svim avionima beloruskih avio-prevoznika zabranjeno je da sleću, poleću ili preleću iznad teritorije Evropske unije. U zvaničnoj odluci Saveta Evropske unije precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.
Zabrana letova je prva zvanično objavljena mera Evropske unije protiv Belorusije nakon incidenta sa prizemljivanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku 23. maja.
Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Informacija o miniranju nije potvrđena. Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. 
Zašto je Lukašenko trn u u oku Zapada, pogledajte u emisiji „Moj pogled na Rusiju“ glave urednice Sputnjika Srbija Ljubinke Milinčić:
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala