Bajden produžio sankcije protiv Belorusije

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Predsednik SAD Džo Bajden produžio je na godinu dana sankcije protiv Belorusije, uvedene 2006. godine, saopštila je Bela kuća.
Sankcije su uvedene u vezi sa optužbama za kršenje ljudskih prava, političke represije i korupciju. Beloruske vlasti odbacuju te optužbe.
Stare sankcije su produžene u svetlu očekivanja novih sankcija zbog situacije sa prizemljivanjem leta kompanije „Rajan er“ u Minsku i hapšenja Romana Protaseviča. Prema saopštenju Bele kuće, SAD u saradnji sa EU i drugim partnerima razrađuju još jednu listu sankcija protiv predstavnika beloruskih vlasti.
Pored toga, od 3. juna ponovo su stupile na snagu sankcije protiv devet beloruskih kompanija, koje su ranije bile obustavljene. 
Podsetimo, avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Informacije o miniranju nije potvrđena. Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku.To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala