Zvižduk u osam je melodija epohe: Film o Đorđu Marjanoviću otvara Dok’n’Ritam

© Foto : Dok’n’Ritam promoŠesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam
Šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam  - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Film Igora M. Toholja „Svedok jednog vremena“ koji večeras otvara šesti Dok’n’Ritam festival prikazuje zvezdane trenutke nastupa Đorđa Marjanovića, a njegova pesma „Zvižduk u osam“ odjekuje festivalom kao melodija jedne epohe.

Pesmom „Zvižduk u osam“ počinje i završava se jedna epoha

Svedok jednog vremena“ je dokumentarni film o 60 godina dugoj istoriji Dvorane Doma sindikata, „Jugoslovenske Olimpije“ koja je ujedno i nezaobilazni deo istorije elitne i popularne kulture Beograda i bivše Jugoslavije. Učesnici i svedoci mnogobrojnih dešavanja, od kongresa državnog vrha nekadašnje SFRJ, koncerata Luja Armstronga i Artura Rubinštajna do gostovanja najvećih filmskih zvezda i šahovskih velemajstora, uz obilje arhivskog materijala, nadahnuto i emotivno pričaju o važnoj instituciji, jednom fenomenu druge polovine 20. veka na ovim prostorima. Jedan od najvećih muzičkih zvezda bivše SFRJ koji je nastupao u Domu Sindikata bio je i Đorđe Marjanović.
© Foto : Jutjub Đorđe Marjanović
Đorđe Marjanović - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Đorđe Marjanović
„Na oproštajnom koncertu u Domu Sindikata poslednja numera bila je ’Zvižduk u osam’ koju je izveo Đorđe Marjanović. To je pesma kojom započinje i završava se jedna epoha“, kaže za Sputnjik reditelj filma „Svedok jednog vremena“ Igor M. Toholj.
Ispred Doma Sindikata „Đokisti“ su dočekivali svog idola. Upravo je tu bio epicentar aplauza za srpskog Prislija odakle je dalje odjekivao Beogradom što je Đorđa Marjanovića poistovetilo sa istorijom jedne institucije, jedne kulture, jednog vremena.
„Kada sam ja odrastao, Đorđe Marjanović je već postao legenda, jugoslovenski Prisli. U širim porodičnim krugovima saznavao sam o njegovim koncertima, koji su bili kultni događaji za srednju klasu. Baš su se oni okupili na poslednjem koncertu u starom zdanju Doma Sindikata i „zviždukali u osam“, što je dirnulo celu filmsku ekipu“, otkriva reditelj.
© Foto : PromoFilm „Svedok jednog vremena“ koji najavljuje 6. Dok’n’Ritam festival biće prikazan večeras, u 19 časova, u Maloj sali DKSG.
Film „Svedok jednog vremena“ koji najavljuje 6. Dok’n’Ritam festival biće prikazan večeras, u 19 časova, u Maloj sali DKSG. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Film „Svedok jednog vremena“ koji najavljuje 6. Dok’n’Ritam festival biće prikazan večeras, u 19 časova, u Maloj sali DKSG.

U znak sećanja i na Simketa i Vojkana

U filmu „Svedok jednog vremena“ pojavljuju se i druga dva kompozitora kojima je posvećen jedan deo Dok’n’Ritma. To su Zoran Simjanović i Vojkan Borisavljević koji imaju nadahnute epizode u dokumentarcu.
Ljubinka Milinčić i Đorđe Marjanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Ludo srce, zauvek je stalo: Otišao je Čovek za kojim će svi da žale
„Što se tiče Simjanovića, imao sam čast da budem svedok njegove preciznosti, studioznog pristupa filmskoj muzici. Pored filmova po kojima je prepoznatljiv, za mene je remek-delo njegova muzika za film ’Miris poljskog cveća’ koji je inspirisan i rumunskim tradicionalnim melosom i folklorom u progresivnom maniru pomešan sa elektronikom. To je svakako ličnost koja je pružila ogroman doprinos istoriji rokenrola na ovim prostorima. U filmu ’Svedok jednog vremena’ on opisuje lični doživljaj susreta sa velikim stvaraocima koji su nastupali u Domu Sindikata, a to su grupa „Srčers“ i Rubinštajnov koji je izvodio Šopena. Simjanović otkriva da je tada izgubio dodir sa prostorom i osetio je kako ga muzika uzdiže“, navodi Toholj čijim filmom započinje šesto izdanje Dok'n'Ritma posvećeno velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su nas napustili u periodu između dva festivala.

ŠesTO čulo

Šesto izdanje festivala Dok’n’Ritam odvija se pod parolom ŠesTO čulo od 8. do 11. juna u Domu kulture „Studentski Grad“, a čija je misija buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, kao i očuvanje muzike i njenih dokumenata.
„Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine. Njegovim receptorima brže ćemo i preciznije prepoznavati prave vrednosti i učestvovati u afirmaciji novih stvaralaca. DNR čuva najznačajnije muzičke priče, i vodi nas u „novo normalno" sa jasnom slikom o sopstvenoj DNK“, poručuje umetnička direktorka i osnivač festivala Sandra Rančić.
Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da pogleda dvadeset filmova, među kojima su dve svetske i jedna regionalna premijera. U takmičarskom programu gledaćemo filmove o Tomažu Pengovu, Kirilu Džajkovskom, zatim o „Ocu Balkan bitsa“ u Evropi, jugoslovenskom izbeglici Robertu Soku, bugarskoj rokenrol sceni, značajnom rok srpskom rok bendu 90-ih, sastavu „Love Hunters“…Programske celine „Gradovi kao baze rokenrola“ donose nam priču o KST-u, kao i priču o klubovima i sceni grada Pula, dok ćemo u programu „Severna Makedonija u gostima“, imati prilike da pogledamo dokumentarce sa tog područja, koje nam donosi Skoplje Sinema Siti Film Festival. Kroz specijalnu projekciju i tribinu, festival će se osvrnuti na četiri decenije Novog talasa.
U programu „Nootebook“ publika će imati priliku da se upozna sa tri nove muzičke knjige, posvećene Leonardu Koenu, grupi „Lajbah“, reunionu grupe „Krim“.
Poseban deo ovog festivala čine programi „Posveta“ Dok’n’Ritma muzičkim velikanima koji više nisu sa nama. Revijalni program nam donosi priče o Bili Holidej, Robiju Robertsonu i grupi „The Band“, Majklu Hačinsu, prerano preminulom frontmenu sastava „INXS“.
Na programu su i dva koncerta, od kojih je jedan nastup sastava „E-Plej“, poznatog po specifičnom tamnom zvuku, a svetloj poruci. „The Show Must Go On“ poseban je koncert koji će zatvoriti festival - pesme naših preminulih velikana, u novom aranžmanu izvodiće mladi muzičari, pobednici petog BUNT Rok Festivala, sastav „Lagana sreda“.
„Ova jedinstvena poruka čuvanja nasleđa i nastavljanja započetog puta, postaće novi dokument našeg ritma“, poručuju organizatori festivala.
Zašto je Đorđe Marjanović bio u svemu prvi i najbolji i kako je osvojio publiku od Jugoslavije do Sovjetskog Saveza, možete pogledati u emisiji glavne urednice Sputnjika Srbija Ljubinke Milinčić
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala