„Zvezdana kapija“: Džinovski portal povezuju ljude s kraja na kraj sveta - uživo /video/

Portal - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Inspirisana filmom „Zvezdana kapija“ ova instalacija pod nazivom „Portal“ ne omogućava teleportaciju od jednog do drugog mesta, ali umesto toga nudi pogled na grad druge države,  udaljen čak 600 kilometara i to u realnom vremenu.
Haj tek portali postavljeni u Viljnusu u Litvaniji i Lublinu u Poljskoj, izgledaju poput nečega iz naučno-fantastičnog filma.
Veliki kružni portal sadrži džinovske ekrane i kamere i omogućava da svako ko je ispred portala u određenom trenutku može videti one koji su ispred portala u drugoj državi.
I u Viljnusu i u Lublinu portali su postavljeni u centralnom gradskom jezgru. Nalaze se pored železničke stanice,  na centralnom gradskom trgu, prenosi sajt mymodernme.
„Čovečanstvo se suočava sa mnogim potencijalno smrtonosnim izazovima; od socijalne polarizacije, klimatskih promena ili ekonomskih pitanja. Međutim, ako pažljivo pogledamo, jedan od glavnih uzroka je nedostatak empatije i uska percepcija sveta, koja je često ograničena na naše nacionalne granice “, objašnjava Benediktas Gilis, predsednik istoimene Fondacije i pokretač ideje o portalu.
„Zbog toga smo odlučili da oživimo ideju portala - to je most koji objedinjuje i poziv da se uzdignemo iznad predrasuda i nesuglasica koje pripadaju prošlosti. To je poziv da se uzdignemo iznad iluzija“.
Ovaj futuristički projekat treba da bude pokrenut i u drugim državama. Stanovnici Rejkjavika na Islandu i u Londonu u Engleskoj u budućnosti mogu uskoro očekivati portal u svojim gradovima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala