Više od hiljadu srpskih firmi posluje u Albaniji

© Sputnik / Sergej Grizunov / Uđi u bazu fotografijaTirana
Tirana - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Robna razmena Srbije i Albanije od 2016. godine povećana je 70 odsto, ali sve mogućnosti saradnje dve privrede još nisu iskorišćene. Albanija se ubrzano menja, gradi, a saradnja dve zemlje i jačanje poslovnih veza otvaraju nove mogućnosti za srpske kompanije.
Slika Tirane ima dva lica – blještavo i ono bez sjaja, ali jasno govori o dramatičnim promenama u životnom standardu, stremljenjima, arhitekturi, modi, željama. I tržištu, na kojem 1.003 firme iz Srbije već posluju sa albanskim partnerima, piše RTS.
Marko Divljan iz "Milšpeda" ističe da su ostvarili istorijske rezultate u 2020. godini, a da u 2021. očekuju još više i još bolje.
"Albanija kao država zaista planira i ulaže napore i novac u infrastrukturu. To ide nešto sporije, ali uz sinergiju koju će dobiti zahvaljujući Zapadnom Balkanu, odnosno udruženim privrednim komorama, to će jako brzo ići", smatra Divljan.
Marko Milanković iz "Nelt grupe" navodi da su njihova iskustva za sada dobra.
"Albanija je jedno mlado tržište, i mi smo šireći se po regionu našli vrlo precizne podatke koji su nam ukazali na to da bi trebalo i tamo da proširimo naš posao", kaže Milanković.

Prošla godina najbolja, uprkos pandemiji

Srbija u Albaniju izvozi lekove, sredstva za pranje i čišćenje, ostatke gvožđa, čelika, kukuruz i pšenicu, a uvozi povrće, delove obuće, cement, betonski čelik...
Isuf Fera, predsednik Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, ističe da je prošla godina bila jedna od najboljih u spoljnotrgovinskoj razmeni Albanije i Srbije, bez obzira na pandemiju.
"Čak i u prvih pet meseci ove godine, u odnosu na prošlu, uvoz je porastao za 12 odsto, a izvoz za četiri odsto", navodi Fera.

Najveći rast razmene

Nikola Vuljaj iz Privredne komore Srbije ocenjuje da, iako je privredna i investiciona saradnja još ispod potencijala, u ekonomiji regiona Albanija i Srbija beleže međusobni najveći rast.
Tome doprinosi i Privredna komora Srbije, koja u Albaniji organizuje sajmove, i u svom predstavništvu obezbeđuje informacije i analize, umrežava srpske i albanske privrednike.
Privrednici mnogo očekuju od izgradnje 384 kilometra dugog auto-puta Niš-Priština-Tirana-Drač, koji će centralnu Srbiju i Koridor 10 spojiti sa albanskom lukom na Jadranskom moru.
Sporazum Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana samo sa ličnom kartom, svemu ide u prilog, pogotovu turizmu, jer je prilika da se upozna zemlja bunkera i "mercedesa", mora, lepote i ljudi koji su predugo živeli iza gvozdene zavese.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala