Velike promene u Češkoj: Ženama se menja prezime

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaPogled na Prag
Pogled na Prag - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Donji dom parlamenta Češke je prošle nedelje odobrio predlog za ukidanje obaveznog dodavanja nastavka „-ova“ ženskim prezimenima. U slučaju da Parlament i predsednik odobre predlog zakona, žene će imati pravo da samostalno odluče da li će svom prezimenu dodati taj nastavak ili će iskoristiti „mušku“ varijantu prezimena.
Trenutno zakon nalaže da se ovaj nastavak ne dodaje na prezimena samo u četiri slučaja: za strane državljanke, Čehinje koje imaju stalni boravak u inostranstvu, u braku su sa muškarcem druge nacionalnosti ili nemaju češko državljanstvo. Ovi uslovi se odnose i na žene koje nisu punoletne.
Autori izmena zakona, zaštitnik građana Helena Valkova i član partije „Pirata“ Ondržej Profant za ženska prezimena vode borbu još od 2018. godine. Aktivisti odustajanje od nastavka argumentuju pravima žena i opšteevropskom praksom. Drugi razlog je činjenica da neke žene, koje pokušavaju da izbegnu upotrebu nastavka, su lažno govorile o svojim planovima da će živeti u inostranstvu.  
Predlog je jedva dobio neophodan broj glasova, za zakon je glasao 91 od 172 poslanika. Glasanje je još jednom potvrdilo da je ovo pitanje podelilo češku javnost na dva tabora. Jedni smatraju da bi žene trebalo da same odluče da li će koristiti nastavak. Drugi smatraju da odustajanje od dodavanja nastavka „-ova“ protivreči zakonima češkog jezika i da će izazvati zbrku prilikom deklinacija i pojavu dvosmislenih značenja.
„Nastavak –ova omogućava da se menjaju ženska prezimena i to je iskonski deo češkog jezika. Deklinacija je karakteristična crta svih flektivnih jezika (tip jezika koji imaju zajedničke strukturne osobine), pa i češkog“, objasnio je Sputnjiku šef odeljenja onomastike Instituta češkog jezika Češke akademije nauka Pavel Štepan.
Poslanica partije „Sloboda i direktna demokratija“ Karla Maržikova je izjavila da je nastavak karakteristična crta češkog jezika, zahvaljujući kojoj je jasno da li je reč o muškarcu ili ženi.
Što se tiče promena, prema rečima Štepana, one neće suštinski promeniti jezik. On smatra da zakon, na ovaj način, odgovara tekućim pojavama i socijalnim zahtevima.
„Predlog koji je odobren nema neke značajne promene ili mešanja u jezik. Čak i danas žene imaju mogućnost da koriste nepromenjenu formu prezimena, ako spadaju u jednu od grupa koje zakon predviđa kao izuzetak. Dovoljno je da žena izjavi da će živeti u inostranstvu ili da je dala zahtev za drugo državljanstvo. Ponekad, u tim slučajevima mogu da zaobiđu zakon. Na ovaj način promena zakona u značajnoj meri zavisi od situacije“, rekao je Štepanov.
Štepan smatra da će u budućnosti biti veći procenat žena koje neće želeti da menjaju prezime. Prema rečima Maržikove, ta odluka će zavisiti od životne situacije žene, a moguće je i od njenog uzrasta. Amandman bi mogao da olakša raspravu o rodnim pitanjima u vaspitanju dece.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala