Ukrajina: U stanju smo da blokiramo „Severni tok 2“, ali moraju da se ispune dva uslova

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Ukrajina bi mogla da zaustavi projekat „Severni tok 2“ ali da bi se to dogodilo potrebno je da se ispune dva uslova, izjavio je šef ukrajinske službe bezbednosti Igor Smeško.
Kako je rekao, pored toga Kijev bi trebalo da uradi ogroman posao i to u samom Kongresu SAD, plus da Kijevu u tom poslu pomogne dijaspora.
Naime, kako je pojasnio, Ukrajina bi trebalo prvenstveno da ubedi američke kongresmene da je ruski gasovod pretnja za energetsku bezbednost u Evropi.
„Teoretski, ukoliko bi dvopartijski sistem to odradio u Kongresu, mogli bi da usvoje odgovarajući zakonski akt što bi predstavljalo ispunjavanje prvog uslova. A drugi uslov je da u Nemačkoj na izborima pobede Zeleni“, zaključio je on.

Projekat „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
SAD su u maju odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje nameravaju da spreče puštanje gasovoda u rad.
Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala