Šef Saveta Evrope se požalio Putinu: Odnosi su nam nezadovoljavajući

© Sputnik / Sergueï Gouneev / Uđi u bazu fotografijaŠarl Mišel i Vladimir Putin
Šarl Mišel i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Odnosi Rusije i Evropske unije nalaze se na izuzetno niskom nivou što nije u skladu sa interesima ni jedne strane, izjavio je šef Saveta Evrope Šarl Mišel tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Ruski lider mu je, međutim, odgovorio da iako su Moskva i Brisel  i dalje veoma značajni partneri kada je reč o trgovini i investicijama, trenutna saradnja „ne može da se tumači kao zadovoljavajuća“.
„Povratak saradnji u pragmatičnom smislu uz međusobno poštovanje bi odgovaralo opštim interesima“, navedeno je u saopštenju pres službe Kremlja.
Mišel je preneo Putinu stav EU po pitanju „politike pet prenicipa“ koju evropske zemlje nameravaju da sprovode u odnosima sa Rusijom istakavši, međutim, važnost saradnje Moskve i Brisela u sferama zdravstva, klime, ali i rešavanja regionalnih sukoba.
U saopštenju Brisela je navedeno i da je šef Saveta Evrope preneo Putinu apsolutnu podršku EU suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine i skrenuo mu pažnju na ulogu Rusije kada je reč o ispunjavanju svih odredbi Minskog sporazuma za rešavanje pitanja Donbasa.
Putin se tokom razgovora dotakao i pitanja sertifikacije ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u EU, kao i uslova za putovanja kako EU građana u Rusiju, tako i ruskih građana u EU. Takođe je reči bilo i o sankcijama EU protiv Belorusije, na šta je Putin rekao da su one kontraproduktivne.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala