Ruski MIP: Rusija neće tražiti ukidanje sankcija

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Sankcije protiv Rusije su zauvek, mora se biti realan, a Rusija neće tražiti ukidanje sankcija, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin.
„Režim sankcija uvek je postojao i ostaće zauvek. Budimo realni. Sankcije su već otelotvorene u mnogim zakonodavnim i regulatornim aktima i američkim i drugih država. Biće nemoguće vratiti se na početak“, rekao je Pankin govoreći u parlamentu.
Prema njegovim rečima, cilj zapadnih sankcija Rusiji je težnja da se oslabi jedinstvo ruskog naroda i zemlja marginalizuje na međunarodnoj sceni.  
Pankin je istakao da su sve sankcije nezakonite i da su se uvodile sa klimavim činjenicama.
„Osim direktnog eksteritorijalnog uticaja, sankcije stvaraju atmosferu toksičnosti“, naveo je on. „Jasno je da se nećemo kajati za ono što nismo učinili. Jasno je da se nećemo odreći Krima. Ako je Krim u Rusiji, sankcije će definitivno biti uvek sa nama“.
On je dodao da, kada se radi o protivdejstvu, mora se govoriti i o spremnosti za nove sankcije.
Zastave SAD i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Mediji: EU sprema sa SAD odgovor na „neprijateljske akcije“ Rusije
„Naravno, postoji spisak dodatnih mera koje stoje u rezervi i koje će se upotrebiti u onom trenutku, u onim uslovima kada se bude smatralo da je to neophodno“, objasnio je on.
Pankin je objasnio da to „shvataju i naši partneri“.
Takođe je naveo da Rusija neće tražiti ukidanje sankcija, ali će iznositi ideju o štetnosti ograničenja.
„Sankcije će ukidati oni koji su ih uvodili, mi nećemo moliti za to. Ali iznositi preko zainteresovanih krugova – poslovnih, javnih i drugih, ideju da su ove sankcije štetne za one koji su ih uveli i da bi bolje bilo da ih nema, to ćemo raditi zajedno“, rekao je Pankin.
Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije na istoku Ukrajine i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, nakon referenduma na poluostrvu. Osim toga, Vašington je više puta optužio Moskvu za mešanje u predsedničke izbore i hakerske napade, što je dovelo do brojnih antiruskih sankcija, praćenih kontramerama Kremlja. Moskva je takođe počela da sprovodi politiku zamene uvoza i izjavljivala da je kontraproduktivno da se sa njom razgovara jezikom sankcija.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala