Rusija stavila na crnu listu devet državljana Kanade

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Rusija je zabranila ulazak za devet kanadskih državljana koji se sumnjiče za umešanost u „formiranje i sprovođenje antiruskog kursa“, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Kao odgovor na nezakonite sankcije koje je kanadska vlada uvela 24. marta 2021. godine protiv ruskih državljana pod izmišljenim izgovorom navodnog progona ruskog državljanina Alekseja Navaljnog, osuđenog za nezakonita dela, odlučeno je da se ulazak u Rusiju na neodređeno vreme zabrani za sledeće osobe sa kanadskim državljanstvom“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Na ruskom „crnom spisku“ se nalaze: ministar pravde i državni tužilac Kanade Dejvid Lameti, rukovodilac federalnog zatvora En Keli, komesar Kraljevske kanadske konjičke policije Brenda Laki, šef Odeljenja za unutrašnju politiku kabineta premijera Marsi Surkes, ministar za saradnju sa regionima Dominik Leblan, zamenik ministra za nacionalnu odbranu Džodi Tomas, zamenik načelnika štaba nacionalne odbrane Majk Rulo, kao i zamenik komesara Kraljevske kanadske konjičke policije Brajan Brenan i kontraadmiral, šef obaveštajne uprave oružanih snaga Skot Bišop.
Podsetimo, 24. marta 2021. godine Kanada je uvela sankcije protiv devet ruskih zvaničnika zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim.  
Početkom marta, Evropska unija uvela je sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava četvorici državljana Rusije zbog hapšenja Alekseja Navaljnog. Nakon EU i Sjedinjene Američke Države su najavile uvođenje sankcija Rusiji. Na spisku sankcija nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmerene su na konkretna lica i organizacije, a uključivaće i ograničenja na izvoz i vize.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala